Сингапур, Осака и Хонконг заемат първо място като най-скъпите градове в света, отнемайки короната на Париж, пише Deutsche Welle.

Economist Intelligence Unit (EIU) изчислява разходите за живот в десетки градове в годишното си изследване Worldwide Cost of Living. Според него, животът в европейски градове като Париж и Цюрих е станал малко по-поносим през последната година.

Столицата на Франция, която миналата година бе поставена под номер едно, пада с четири места, споделяйки петата позиция с Цюрих, който бе на четвърта позиция миналата година.

Изследването сравнява 133 града в света по над 400 индивидуални цени на продукти и услуги, като храна, напитки, дрехи, стоки за дома и ютилити сметки.

В топ 10 няма германски градове, въпреки рекордния ръст на наемите през последните години в Берлин, Мюнхен и Франкфурт.

Снимка 472333

Разходите за живот в Северна Америка растат, София пада в класацията

EIU посочва, че някои други европейски градове също отчитат спад на разходите за живот. От 37 града на Стария континент, включени в изследването, разходите падат в 31, включително в Женева и Копенхаген.

Според изследователите, това се дължи на ниската инфлация и по-слабото икономическо търсене в Европа. София пада от 90-та на 106-та позиция. EIU казват, че спадът се дължи на слабостта на еврото, към което левът е вързан, през 2019 г. Но в сила явно са и други фактори, тъй като българската столица пада с най-много позиции, наравно само с Казабланка в Мароко.

Американски градове като Ню Йорк и Лос Анджелис се изкачват.

Тел Авив начело в Близкия Изток

Изследването на EIU показва, че Тел Авив е единственият град в Близкия Изток в топ десет на класацията. Частично възстановяване на турската лира помага на Истанбул да направи скок, но градът все още е на 96 позиция.

В други край е сирийската столица Дамакс, която е най-евтиният град в света - резултат от 10-годишния конфликт. Следват Ташкент (Узбекистан), Буенос Айрес и Каракас.