Група видни депутати от Европейския парламент посочиха китайските доставчици на 5G технологии Huawei и ZTE като "високорискови" компании, които представляват заплаха за сигурността на мрежите в Европа, пише Politico, цитирайки писмо.

Членове на пет политически групи призоваха националните столици и Европейската комисия да спрат публичното финансиране за двете компании в писмото, изпратено до ресорните министри и старши представители на Комисията. Министрите от държавите членки се събират на неформална видеоконференция в четвъртък.

"Както всички китайски компании, [Huawei и ZTE] са задължени от законите в Китай да се съобразяват с недемократичния авторитарен режим. Това включва използването на мрежите за контрол над населението и шпионаж на западни правителства, компании и граждани", пишат депутатите. "Затова и няма съмнение, че Huawei и ZTE са високорискови доставчици, чиято технология в 5G мрежите на Европа би представлявала заплаха за сигурността".

Huawei многократно е отричала обвиненията, че представлява риск за сигурността. "Трябва да подхождаме с внимание, когато поставяме етикети на доставчици въз основа на това къде се намират централите им. Някои компании може да са с централи в Европа, но съществена част от решенията, веригите за доставки, развойните центрове са в други региони на света като САЩ и Китай. Това включва два от основните ни конкурента в 5G", казва говорител на компанията, имайки предвид шведския доставчик Ericsson и финландската компания Nokia. "Китайското законодателство важи не само за Huawei, но и за компаниите, значителна част от операциите на които са в Китай", допълва той.

Писмото е подписано от над 40 членове на Европейския парламент, включително от бившия вицепредседател на Комисията Андрюс Ансип, председателя на китайската делегация на ЕП Райнхард Бютикофер и други депутати от целия политически спектър. Те настояват пари на данъкоплатците да не бъдат използвани за оборудване от високорисковите доставчици. Huawei работи по редица проекти заедно с европейски компании, които получават финансиране от Брюксел. Компанията посочва в еврорегистъра, че не е получавала финансиране от ЕС през последната финансова година. Депутатите критикуват и Китай, която не отвори местния телеком пазара за европейските компании Ericsson и Nokia.

По-рано тази година Комисия призова страните членки да намалят зависимостта си от китайските доставчици за 5G мрежите, включително забрана за използване на оборудване от тях в най-важните части на мрежите.

Във Великобритания откриха "ясни връзки" на Huawei с китайската Комунистическа партия

Във Великобритания откриха "ясни връзки" на Huawei с китайската Комунистическа партия

Само през последните три години Пекин е субсидирала компания със $75 млрд., се сочи в доклад на парламента