Втората по големина банка в Швейцария и една от най-мощните и влиятелни финансови институции в света Credit Suisse обяви поредица от радикални мерки, насочени към стабилизиране на институцията. Новината идва след натрупването на огромни загуби през третото тримесечие на годината, спорно преустройство на отдела за инвестиционно банкиране и съкращаване на 9 000 работни места.

От Credit Suisse искат да сложат окончателен край на поредицата от скандали, които разтърсиха институцията, заявявайки, че резултатите имат за цел да създадат "по-проста, по-фокусирана и по-стабилна банка". И, разбира се, да наберат нов и свеж капитал.

Базираната в Цюрих банка разкри, че се стреми към "радикално преструктуриране" на своята инвестиционна банка, ускорено усилие за намаляване на разходите и укрепване и преразпределение на капитала, чрез което трябва да се създаде една съвсем нова и различна Credit Suisse.

Банката възнамерява да набере капитал на стойност $4 милиарда чрез издаване на нови акции на топ инвеститори, включително Саудитската национална банка, която се е ангажирала да инвестира до 1,5 милиарда швейцарски франка, за да постигне акционерно участие до 9,9%.

Credit Suisse плаща $495 милиона за обещетения в САЩ заради кризата от 2008-а

Credit Suisse плаща $495 милиона за обещетения в САЩ заради кризата от 2008-а

От началото на годината стойността на нейните акции е намаляла с 50%

"В продължение на 166 години Credit Suisse изгради мощен и уважаван франчайз, но ние признаваме, че през последните години сме се разконцентрирали", подчерта председателят Аксел Леман в изявление, цитирано от световните медии.

Той каза, че преоценката на бъдещата посока на банката включва "радикална стратегия и ясен план за изпълнение за създаване на по-силна, по-устойчива и по-ефективна банка със стабилна основа, фокусирана върху клиентите и техните нужди".

Банката ще работи и върху по-нататъшното подобряване на управлението на риска и контролните процеси в цялата банка, след като серия от инвестиции се провали.

"Убеден съм, че това е планът за успех, който помага за възстановяването на доверието и гордостта в новата Credit Suisse", допълни председателят на банката.

Инвестиционната банка претърпя загуба от 3,7 милиарда швейцарски франка през 2021 година, след което през първата половина на тази година последва нова загуба от 992 милиона швейцарски франка. Банката беше засегната и от сриването на американския фонд Archegos, което струваше на Credit Suisse над $5 милиарда.

Междувременно, клонът за управление на активи беше разтърсен от фалита на британската финансова фирма Greensill, в която около $10 милиарда бяха ангажирани чрез четири фонда.

Credit Suisse е една от 30-те банки в световен мащаб, смятани за твърде големи, за да фалират, което я принуждава да заделя повече пари, за да преодолее кризата. Поради това банкови експерти отхвърлят слуховете в социалните медии за "момента на Lehman Brothers", визирайки американската банка, която се срина, предизвиквайки финансовата криза от 2008 година.

Въпреки че много експерти от индустрията смятат, че банкрутът е много невероятен, тези слухове помогнаха за намаляването на цената на акциите на банката до дъното от 3,158 швейцарски франка. Сега остава да видим ще проработи ли новия голям спасителен план.

Credit Suisse е осъдена за пране на пари на осъдения за трафик на кокаин българин Евелин Банев - Брендо

Швейцарска банка беше осъдена за пране на пари на български наркотрафикант

Финансовата институция ще бъде глобена с 2.1 милиона долара