Европейската комисия започна официално разследване срещу гиганта Microsof, предават световните агенции. Причината - съмнения за нарушение на правилата на ЕС за конкуренция, след като технологичната компания обвърза своя продукт за комуникация Teams с популярните си пакети за бизнеса Office 365 и Microsoft 365.

До разследването се стигна след подадена жалба от страна на американската софтуерна компания Slack Technologies, която управлява едноименна онлайн платформа.

На 14 юли 2020 година Slack Technologies подаде жалба срещу Microsoft, твърдейки, че компанията незаконно е свързала Teams с популярните си си пакети.

Microsoft с чиста печалба $20 милиарда последното тримесечие

Microsoft с чиста печалба $20 милиарда последното тримесечие

Капитализацията на компанията е нараснала с 27,4% , до $2,57 трилиона

ЕК е загрижена, че Microsoft може да злоупотребява и защитава пазарната си позиция в софтуера за продуктивност, като ограничава конкуренцията в Европейското икономическо пространство за продукти за комуникация и сътрудничество .

Според разследващите, Microsoft може да предостави на Teams предимство при разпространение, като не даде на клиентите избор дали да включат или не достъп до този продукт, когато се абонират за техните пакети и може да е ограничил оперативната съвместимост между своите пакети и конкурентните предложения.

Тези практики могат да представляват антиконкурентно обвързване или пакетиране и да попречат на доставчиците на други инструменти за комуникация и сътрудничество да се конкурират в ущърб на клиентите в Европейското икономическо пространство.

Ако Microsoft бъде призната за виновна в нарушение на правилата за защита на конкуренцията на Европейския съюз, може да бъде глобена с много сериозна сума. Каква, все още не е ясно.

Още съкращения в Microsoft - кои ще са засегнатите този път

Още съкращения в Microsoft - кои ще са засегнатите този път

Технологичният гигант премахва още работни места