Акциите на европейските компании за видеоигри започнаха да падат рязко в четвъртък, заради политиката на Китай срещу пристарстяването на младите. Пекин, който заема първото място в световния гейминг пазар, временно спря одобрението за всички нови онлайн игри.

"Това не е добра новина, точка. Последното уж "временно" спиране на одобрението за игри продължи 9 месеца. Това се отрази много зле на целия сектор", коментира Нийл Кемплинг, който е ръководител на технологииге, медиите и телекомуникационните изследвания на базирания в Лондон анализаторски център Mirabaud.

Акциите на компаниите за игри в Китай се сриват след ограниченията за младите геймъри

Акциите на компаниите за игри в Китай се сриват след ограниченията за младите геймъри

Позволеното време за онлайн игри на под 18-годишните е сведено до 1 час на ден

Акциите на френската Ubisoft паднаха с 2%, докато Prosus, който държи близо 29% от китайския технологичен и игрален гигант Tencent, се сринаха с повече от 6% на борсата в Амстердам. Ebracer паднаха с 4%, а Rovio - с повече от 2%. Акциите в листваните в САЩ Roblox, Activision, Electronic Art и Take-Two също паднаха - с между 0,3% и 1,8%.

През август Пекин забрани на лицата 18-годишна възраст да играят видео игри повече от три часа седмично. Вчера правителствените служители привикаха представители на компаниите за игри в Китай, включително тези на Tencent и NetEase, за да се уверят, че прилагат новите правила.

Tencent готви най-голямото сливане в китайския гейминг

Tencent готви най-голямото сливане в китайския гейминг

Но местният регулатор вкарва прът в спиците