Кратките вътрешни полети във Франция ще бъдат забранени, ако има възможност по маршрута да се пътува с влак, реши парламентът в страната. Предстои гласуване и в горната камара. Целта на депутатите във Франция е намалят въглеродните емисии от полетите.

Според законопроекта, вътрешните полети ще бъдат забранени, ако между двата града съществува жп връзка, която осигурява пътуване в рамките на два часа и половина. Свързващите полети не са засегнати от текстовете. Забраната ще обхване пътувания между Париж и градове като Нант, Лион и Бордо, пише BBC.

Първоначалната идея, предложена от гражданска организация, е забраната да включи полети, при които 4-часова жп алтернатива, но предложението срещна опозиция от някои от регионите в страната, както и от авиолинията Air France-KLM.

Идеята е да бъдат намалени вредните емисии от полетите. "Средно самолетите изпускат 77 пъти повече въглероден диоксид на пътник отколкото влаковете. В същото време пътуването с влак е по-евтино, а загубеното време е ограничено до около 40 минути", казват от френската потребителска група UFC-Que Choisir. Те настояват да бъде приет първоначалния вариант, при който са забранени полети по маршрути, които могат да бъдат изминати до четири часа с влак.

Решението на Париж не е прецедент. Миналата година Austrian Airlines замести полета между столицата Виена и Залцбург с влак. Решението дойде след правителствена помощ под условие за намаляване на въглеродния отпечатък на компанията.