Интернет гигантът Google избегна мултимилиардна глоба по така нареченото дело "Wi-Spy" от 2010 година, пише Bloomberg.

Делото е познато като "най-голямото дело за "подслушване" в САЩ досега" и заплашваше фирмата с глоба в размер на милиарди долара. Вместо това Google може да се размине със скромните 13 милиона долара, за да сложи край на делото със сделка.

Скандалът се завъртя около превозните средства, които Google използва за картографирането по проекта Street View. Колите и камионите, които заснемаха улиците, събираха имейли, пароли и други лични данни от некриптирани домашни Wi-Fi мрежи, като засегнати от скандала бяха десетки милиони хора по целия свят.

Скандалът предизвика толкова голям шум, колкото и миналогодишния скандал с Facebook и Cambridge Analytica.

Споразумението все още не е факт, понеже изисква одобрение от съдия от съда в Сан Франциско.

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Google получи $5,1 милиарда глоба заради злоупотреба с монополно положение

Санкцията бе наложена от Европейската комисия

Спрямо сделката собствениците на Wi-Fi мрежите, чиято информация беше събрана от Google, няма да получат индивидуални обезщетения, с изключение на около 20 ищци, които са подали в съда групов иск.

Според адвокатите на ищците ще бъде трудно 10 години по-късно да се идентифицират масите от хора, които са засегнати от скандала, на база случайните фрагменти от данни, които Google е събрал чрез превозните си средства за модерно картографиране.

Около 25% от въпросните 13 милиона долара ще бъдат разпределени за административни разходи и към адвокати по делото. Останалите пари ще бъдат разпределени на няколко потребителски групи за защита на личните данни.

Според сделката е предвидено и Google да унищожи всички данни, които все още притежава, както се ангажира и че ще работи по това да обучава хората как да защитят поверителността си онлайн.

Делото е едно от малкото такива, при които аргументите на потребителите надделяват върху адвокатите на Google в съда. През 2013 година Апелативният съд в Сан Франциско отхвърли аргумента на Google, че прихващането на отворените Wi-Fi мрежи е законно, защото те са сходни до AM/FM радиопредаванията. Изводите на съда бяха, че ако технологичният гигант бъде намерен за виновен, може да получи глоба в размер от 10 000 долара за всяко едно отделно нарушение.

Загубата на делото за Google обаче не е задължителна. Това е и причината адвокатите на ищците да смятат споразумението за оправдано, защото в обратния случай техните клиенти не биха получили нищо.

От Google отказаха коментар по споразумението.

Колите на Google Street View отново в България

Колите на Google Street View отново в България

Обиколката ще започне на 25 юни и ще продължи около 2 месеца