Трите най-големи европейски компании фармацевтична фирма Novo Nordisk, гигантът в търговията за луксозни стоки LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton и компанията за чипове ASML Holding имат обща пазарна капитализация, която днес е над шест пъти повече, отколкото преди 10 години. Но този грандиозен растеж се дължи на нещо повече от ниски лихви и достъпни заеми.

Размяната на позициите в топ 10 на европейските компании през последното десетилетие изглежда хаотична, но сред едно остава константа - грандиозният растеж на три от най-големите бизнеси в Европа, които споменахме.

Как се променят бизнесите на 10-те най-големи компании в Европа от края на ноември 2013 г. досега? Голямото трио надмина някои от най-успешните бизнеси в Европа и неслучайно се издигнаха до върха и кои са останалите големи компании? Interactive Insider проследява това.

Някои от по-утвърдените европейски компании като Nestle, Shell и TotalEnergies отчетоха десетилетие на по-бавен растеж, в сравнение с компании във фармацевтичния сектор и технологиите.

Преди десет години Nestle беше най-голямата компания в Европа, но швейцарският хранителен гигант беше "детрониран". Инфлацията оказа негативно влияние върху бизнеса, нарастващите разходи за производство докараха повишаване на цените на продуктите. Това и още причини повлияха отрицателно на растежа, което пък позволи на компанията за луксозни стоки LVMH и на компания за лекарства Novo Nordisk да ги изпревари в класацията.

Как се случи

Novo Nordisk води началото си от преди век и сега най-голямата компания в Европа. Растежът обаче дойде едва през последните няколко години. В опита си да се справи с хронични заболявания като диабет и затлъстяване, датската фармацевтична компания направи своя пробив чрез две лекарства като Ozempic и Wegovy и Semaglutide.

Ozempic се използва за лечение на диабет тип 2, докато Wegovy е насочен към загуба на тегло и дългосрочно поддържане на теглото.

В началото на август 2023 г. компанията заяви, че Semaglutide 2,4 mg намалява основните сърдечно-съдови заболявания при възрастни с наднормено тегло с 20%. Тази новина помогна за повишаване на пазарната капитализация с 20% само за месец.

Novo Nordisk обяви 31% увеличение на оперативната печалба (в датски крони) през първите девет месеца на 2023 г. Според анализаторите от Morgan Stanley бизнесът ще надмине очакванията за представяне . Те вярват, че компанията ще може да генерира устойчив ръст на приходите през следващите години, прогнозирайки ръст от 30% през следващите 12 месеца.

LMMH

След сливането на Louis Vuitton и Moet Hennessy през 1987 г. LVMH се превърна в една от най-големите компании в Европа и най-големият глобален доставчик на луксозни стоки.

Конгломератът е най-разпознаваем със собствеността върху луксозни марки като Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Gucci, Dior и Tiffany & Co. Собственикът им Бернар Арно е най-богатият европеец. Това е единствената компания, която представлява всички пет сектора на луксозния пазар: вина и спиртни напитки, мода и кожени изделия, парфюми и козметика, часовници и бижута и селективна търговия на дребно.

Компанията иска всеки бизнес да расте индивидуално, като същевременно създава т.нар. "синергии" като споделени проекти за поддържане на индивидуалността и избягване на пряката конкуренция.

Като компания, LVMH има за цел да постигне органичен растеж чрез реинвестиране в отделните подразделения - нещо, което е в основата на последователната експанзия през последното десетилетие. Всъщност компанията постигна 14% органичен ръст на приходите през първите девет месеца на 2023 г., като всеки сектор с изключение на вина и спиртни напитки дава положителен растеж.

Освен това исторически ниските лихвени проценти през 2010 г. осигуриха на много потребители по-големи разполагаеми доходи, увеличавайки търсенето и стимулирайки органичния растеж на приходите в LVMH.

Компания

Позиция 2023

Промяна в клацация

Ръст на пазарна капитализация в проценти 

$ пазарна капитализация в 

Novo Nordisk A/S ADR

1

+6

495%

479.3 млрд.
LVMH

2

+6

424%

330.1 млрд.

Nestle

3

-1

69%

301.2 млрд.

ASML Holding NV

4

+6

735%

293.7 млрд.

Roche Holding

5

-4

19%

198.5 млрд.

Shell

6

-1

113%

199.4 млрд.

Novartis AG

7

-4

35%

222 млрд.

AstraZeneca

8

+1

256%

206.2 млрд.

SAP SE

9

-3

143%

187.6 млрд.

TotalEnergies

10

-6

51%

 150.1 млрд.

Компанията ASML Holding стана най-бързо развиващата се от 10-те най-големи компании в Европа. Мнозина смятат, че ASML произвежда микрочипове, но всъщност произвежда фотолитографски машини, които компаниите за чипове използват за отпечатване на шаблони върху микрочипове. Основната причина за успеха е монополът им в ултравиолетовата (EUV) литография. ASML започна разширяването си в региона с придобиването на Cymer - компания с подобна дейност, преди десетилетие през 2013 г.

През 2016 г. клиенти като Intel и Samsung закупиха най-новата система на ASML. Това беше моментът, когато ASML отчете огромен растеж.

Въпреки растежа от над 700% през последното десетилетие, холандската компания продължи да се разширява със значителни темпове. Наскоро сключиха сделка за 760 милиона долара със Samsung за изследователски завод за EUV технология за производство на микрочипове в Южна Корея. Това е голям тласък за ASML след по-строгите ограничения на доставките, наложени от холандското правителство, свързани с производството и износа на полупроводниково оборудване за Китай.

Total

През последното десетилетие имаше много промени между останалите седем компании в списъка на 10-те най-големи компании в Европа. Петролната компания Total имаше най-голям спад от всички, отивайки на последното място през ноември 2023 г., след като започна десетилетието на четвърто място.

Най-зле се представя Roche Holding AG, започвайки 10-годишния период като най-голямата компания в Европа по пазарна капитализация, но завършвайки десетилетието с четири места по-ниско - пето място. Тя отбеляза най-нисък ръст, добавяйки само 19% през последните 10 години.

Novartis AG също беше в края на класацията за растеж, реализирайки само 35%, втората най-ниска от 10-те компании.

Производителят на петрол Shell падна с едно място в списъка, завършвайки периода като шестата по големина компания в Европа.

На прага на навлизането на изкуствения интелект, зелената енергия, електрическите превозни средства и редица други, възниква въпросът: кои компании в Европа ще бъдат най-големите след 10 години?