Kia Motors съобщи на своя профсъюз в Южна Корея, че възнамерява да спре дейността в три вътрешни фабрики, тъй като огнищата на новия коронавирус засегнаха силно износа за Европа и САЩ. Това заяви синдикален представител на автомобилния производител, цитиран от Reuters.

Синдикатът все още не е решил дали да приеме плана, който предвижда спирането на операциите най-малко от 23 до 29 април. Официален представител на профсъюза коментира, че преговорите с компанията относно плащането на работниците, които ще останат без работа по време на затварянето, продължават.

"Kia Motors в момента преглежда спирането на някои от своите заводи в Южна Корея в отговор на намаляващото глобално търсене поради Covid-19. Въпреки това в момента все още не е взето решение", пише в изявление Kia.

Автомобилната индустрия губи над $100 млрд. приходи заради кризата

Автомобилната индустрия губи над $100 млрд. приходи заради кризата

Всяка седмица, в която заводите не работят, струва над $8 млрд. пропуснати продажби в Европа

И Kia Motors, и компанията майка Hyundai Motor спряха дейността в повечето си фабрики извън Южна Корея и Китай, тъй като коронавирусът започна бързо да се разпространява в Азия в рамките на предишните месеци.

Правителствените ограничения за движение, целящи забавяне на разпространението на заразата, допълнително влияят на потребителските разходи в световен мащаб.

Износът на Южна Корея за първите 10 дни на април спадна с 18,6% спрямо същия период година по-рано. Пратките на превозни средства и компоненти за такива през периода спаднаха съответно със 7,1%. 

Докато Европа и САЩ са в икономическа кома, Китай е светлината в тунела за автомобилната индустрия

Докато Европа и САЩ са в икономическа кома, Китай е светлината в тунела за автомобилната индустрия

Лидерите в индустрията вече възстановяват опрациите си там след оптимистични данни за март месец