LinkedIn публикува годишната си класация на най-горещите стартъпи. Списъкът се основава на това как половин милиард потребители на професионалната платформа взаимодействат със стартиращи фирми в четири области: ангажираност на потребителите с компанията и нейните служители, растеж на служителите, заявления за работа, стартирани в LinkedIn, както и колко често хората, работещи за фирми във водещите компании - фирми с над 500 служители - преминат към тези стартиращи фирми.

За да отговарят на условията в класацията фирмите трябва да имат минимум 50 служители - така че списъкът изключва някои по-малки стартиращи компании, пише Business Insider.

Ето кои са топ 30 стартиращи компании в Европа.

Във Великобритания

Arrival е най-добрият стартъп във Великобритания. Основана през 2015 г., базираната в Оксфорд компания Arrival работи върху прототипи за електрически превозни средства, включително автобуси и фургони.

Позицията й в класацията отразява нарастването на продажбите на електрически превозни средства в Европа през първото тримесечие на 2020 г. Според последния доклад на McKinsey броят на продажбите се е увеличил със 7,5%. През март фирмата за пазарни проучвания JATO Dynamics заяви, че Tesla Model 3 като втората най-продавана кола в Европа.

 1. Arrival
 2. Revolut, най-бързо растящият стартъп във сферата на финансите
 3. Pure Electric, фирма, която произвежда електрически скутери
 4. ClearBank, клирингова банка
 5. Moneybox, приложение за търговия в подкрепа на млади инвеститори

Франция

През 2018 г. Лоик Соубранд Swile (наричана по-рано Lunchr), карта, която обединява предимствата на служителите от ресторант до мобилност и ваучери за подарък чрез приложение. Swile също има функции за възстановяване на разходи между колеги, споделяне на сметки, организиране на събития и незабавни съобщения. Това е и най-горещият стартъп във Франция.

1.Swile

2.Alan, фирма за здравно осигуряване

3.Doctolib, компания за телемедицина

4.Back Market, онлайн търговец

5.Toucan Toco, корпоративна софтуерна фирма

Германия

Lilium е най-добрият стартъп в Германия.

Lilium се стреми към летящи таксиметрови услуга. Базираната в Мюнхен фирма е основана през 2015 г. от Даниел Виганд, Себастиан Борн, Патрик Нейтън и Матиас Майнер. Оттогава германският стартъп е събрал повече от 375 милиона долара финансиране и има повече от 500 служители.

 1. Lilium
 2. N26 Group, банка
 3. Personio, доставчик на софтуер за човешки ресурси за малки и средни компании
 4. YFood Labs, компания за интелигентни хранителни решения за модерно поколение
 5. Contentful, фирма за управление на съдържание

Испания

ThePowerMBA е най-добрият стартъп в Испания.

Компанията за онлайн образование ThePowerMBA предлага бизнес програми, преподавани от основатели и топ мениджъри на компании като YouTube, Netflix, Whole Foods и Shazam. Главният изпълнителен директор на ThePowerMBA, Рафаел Гонсало Корал, основава компанията през 2017 г. Онлайн платформите за обучение се стават все по-известни, сега когато хората прекарват повече време вкъщи. Нови данни разкриха нарастване на броя на ръководителите на C-suite, които посещават курсове за домашно обучение

 1. ThePowerMBA
 2. Colvin, онлайн цветарски магазин
 3. Factorial HR, фирма за управление на набирането на персонал
 4. Lola Market, онлайн хранителен магазин
 5. Wallbox Chargers, компания, която проектира устройства за дистанционно зареждане за автомобили и други предмети

Италия

Casavo е топ стартъп в Италия. Това е компания за недвижими имоти, която придобива жилищни имоти като "незабавен купувач", за да ускори процеса на продажба - първата по рода си в Италия.

Главният изпълнителен директор и основател Джорджо Тиначи стартира компанията през 2017 г. Преди година тя осигури 22 милиона долара финансиране от Серия Б само седем месеца след Серия А.

 1. Casavo
 2. BOOM Image Studio, пространство за комерсиална фотография
 3. Satispay, мобилна платформа за разплащания
 4. Everli, услуга за доставка на хранителни стоки у дома
 5. Credimi, компания за кредити онлайн

Picnic Technologies е най-горещият стартъп в Холандия. Компанията за онлайн супермаркети Picnic Technologies. Компанията е събрала 408,33 милиона долара, откакто нейният технически директор Даниел Геблер я основа през 2015 г. Само през миналата година той събра 291,67 милиона финансиране от Серия C за изграждане на роботизиран дистрибуционен център.

Неговият подход, базиран на данни, и магазин само за приложения му помогнаха да се превърне в най-бързо развиващия се онлайн супермаркет в Европа, според онлайн списанието EU-startups. Пандемията стимулира бързото възприемане на онлайн пазаруването на хранителни стоки, като помага на онлайн търговията на дребно да скочи.

Нидерландия

 1. Picnic Technologies
 2. Felyx, компания, която произвежда електрически скутери
 3. Dott, фирма за скутери и е-велосипеди
 4. Otrium, дизайнерски онлайн магазин
 5. Crisp, онлайн магазин