Втората най-голяма руска петролна компания отчете сериозна загуба за първото тримесечие на 2020 година в резултат на редица негативни фактори, оказали натиск върху бизнеса ѝ.

"Лукойл" обяви в сряда нетна загуба от 46 милиарда рубли или 669 милиона долара за месеците между януари и март, съобщава Reuters. За сравнение за същия период на 2019 година дружеството имаше нетна печалба от 149,2 милиарда рубли.

Приходите на компанията са се свили до 1,666 трилиона рубли за първото тримесечие при такива от 1,851 трилиона рубли за година по-рано.

Епидемията от коронавирус доведе до срив на търсенето на петролния пазар, като това даде резултат в падането на цените до най-ниското им равнище за последните две десетилетия. Междувременно бизнесът на "Лукойл" е засегнат и от слабата рубла.

С цел да предотврятат допълнителен спад на цените на петрола членките на ОПЕК и останалите водещи износителки на суровината, включително и Русия, се договориха да намалят добива си с около 9,7 милиона барела дневно през юни.

От своя страна "Лукойл" посочи, че ще ограничи производството си в Русия с около 310 хиляди барела на ден.