McDonald's Corp загуби правата си върху търговската марка "Big Mac" в Европейския съюз след решение на европейските регулатори, предава Reuters. Решението на базираната в Испания Служба за интелектуална собственост дава право и на други компании да използват наименованието.

Регулаторът посочва, че McDonald's не е дала убедителни доказателства, че я е използвала в периода от пет години преди 2017 г., когато случаят е бил повдигнат.

Службата и компанията засега не коментират. Решението е било предоставено на Reuters от конкурентната ирландска компания Supermac. Самата тя заявява, че сега планира разширение на дейността си във Великобритания и Европа, благодарение на решението.

Supermac, които са поискали отпадане на търговската марка, посочват, че никога не са предлагали продукт с това име, но близостта на двете имена е пречело на експанзията ѝ.

Основателят на Supermac Пат Макдона посочва пред Reuters, че това е "голяма победа за бизнеса като цяло" и ще спре практиката по-големите компании да "тормозят" по-малките с търговски марки, които дори не ползват.

Въпреки че McDonald's са предоставили като доказателства, че продават "Big Mac" в Европа, като например снимки от европейската интернет страница, постери, опаковки и други, Службата за интелектуална собственост смята, че те са недостатъчни. "Не може да бъде заключено дали и как може да бъде направена поръчка", както и че "няма информация дали някога е имало и една поръчка".

Държавите по света, в които няма ресторанти McDonald's

Държавите по света, в които няма ресторанти McDonald's

Три от тях се намират съвсем близко до България