Производителят на ваксини Moderna заведе дело срещу конкурентите си Pfizer и BioNTech, твърдейки, че неговите конкуренти копират новаторска технология, която Moderna е разработила години преди пандемията от COVID-19, съобщава New York Times.

Твърдението за нарушаване на патенти поставя началото на продължителна и скъпа съдебна битка между компаниите зад коронавирусните ваксини, които са спасили милиони животи по света и събудиха надежди за бъдещи медицински продукти, използващи подобна информационна РНК или иРНК технология.

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Всяка секунда Pfizer, BiоNTech и Moderna печелят по $1000

Това става ясно от анализ въз основа на изчисления върху отчетите на компаниите

Експерти казаха, че съдебният спор на Moderna, независимо от изхода му, е малко вероятно да попречи на достъпа до Covid ваксини или да спре развитието на продукти на иРНК. Но резултатът може да диктува това дали Pfizer или Moderna ще контролират и печелят повече от мощната и доходоносна медицинска технология.

В две съдебни дела, заведени в петък Moderna твърди, че Pfizer и неговият партньор в разработката BioNTech са нарушили три патента, които Moderna е подала между 2011 г. и 2016 г., свързани с нейната mRNA технология. Едното дело е заведено в Окръжния съд на САЩ в Масачузетс, където е базирана Moderna, а другото е в Германия, където се намира BioNTech.

Джерика Питс, говорител на Pfizer, заяви, че Pfizer и BioNTech са "изненадани от съдебния спор" и "остават уверени" в тяхната интелектуална собственост. От BioNTech съобщиха в изявление, че "работа ни е оригинална и ние енергично ще се защитаваме срещу всички обвинения за нарушаване на патенти".

Moderna, Pfizer и BioNTech мога да спечелят $32 милиарда от ваксините си през 2021-а

Колко ще спечелят Moderna, Pfizer и BioNTech от ваксините си срещу COVID-19?

Pfizer ще успее да спечели допълнително още $9,3 милиарда от продажбата ѝ през 2022 и 2023 година

Кристофър Ридли, говорител на Moderna, каза, че компанията ще остави размера на обезщетението за съдилищата и че няма да дава оценка. Но Джейкъб С. Шеркоу, експерт по биотехнологично патентно право в Юридическия колеж на Университета на Илинойс, изчисли, че ако съдебният спор на Moderna успее, Pfizer може да бъде принуден да плати десетки милиони долари обезщетение - малка част от общите продажби на своята ваксина срещу Covid, която достигна рекордните 36,8 милиарда долара през 2021 г.