На фона на доброто бизнес представяне и шума свързан изкуствения интелект, цената на акциите на производителя на графични чипове Nvidida скочи. И то до нива, които карат анализаторите да спорят - надценени ли са акциите на компанията.

Съотношението цена/печалба на Nvidia от близо 200 е трудно за оправдаване. Понякога има смисъл да се вземат печалби от горещи акции - дори ако основният бизнес се справя отлично. А понякога може да стигнете една крачка по-нататък и дори да скъсявате акциите на най-горещите компании.

Книжата на тази модна компания са се увеличил повече от два пъти тази година. Какво трябва да направят инвеститорите сега?

Вярно е, че често има смисъл да държите акции на големи компании, особено когато се справят добре. Разбира се, инвеститорите, които възприемат този подход, може да трябва да издържат на доста нестабилност, тъй като оценката на дадена акция може да изпреварва от време на време. Но това е лесен начин да купите добър бизнес само веднъж и да печелите от него през целия му живот.

Като се има предвид това, добро правило е да се обмисли продажба на акции - или поне значително намаляване на позицията - когато тя стане силно надценена. За да преценим дали акционерите на NVIDIA трябва да извадят някои печалби от масата днес, нека да разгледаме две неща: общия пазар и конкретно акциите на NVIDIA.

10 000 лева в Nvidia през 2013-а щяха да ви направят милионери днес

Вложени 10 000 лева в тази компания преди 10 години щяха да ви направят милионери

Технологичната компания отбеляза забележителен растеж

Първо, инвеститорите трябва да отбележат, че има признаци на "свръхпокупки" в джобовете на целия пазар, а именно в технологиите. Признаците за скрита пяна в технологиите могат да представляват риск за представянето на цената на акциите на Nvidia в дългосрочен план.

Обърнете внимание, че въпреки че S&P 500 се е повишил с 12% до момента, Nasdaq Composite скочи с цели 27%. Нещо повече, средното съотношение цена/печалба на акциите в индекса Nasdaq 100 вече е по-голямо от 29 - от 26,5 по това време миналата година и много над средното кратно 18,7 за акциите в S&P 500.

Накратко, инвеститорите трябва да действат предпазливо в момента, когато става дума за технологични акции. Не само, че много от тях видяха изключителна възвръщаемост тази година, но някои от техните оценки бяха изтласкани до нива, които изискват много възходящи дългосрочни прогнози за растежа на печалбите им през следващите пет години.

Има малко място за грешки. Nvidia, която е допринесла за голяма част от печалбите както в S&P 500, така и в Nasdaq Composite, може би се движи от част от възходящата инерция в технологиите.

Тъй като оптимизмът в технологиите започва да изглежда по-скоро като изобилие, обаче, може би е време да бъдете малко предпазливи и да извадите печалби от акции, които изглеждат надценени.

Надценени ли са акциите на Nvidia?

Търгувайки се при близо 200 пъти печалбата, акциите на Nvidia определено изглеждат надценени. Разбира се, компанията се справя изключително добре, като нетният доход нараства с 26% на годишна база през последното тримесечие.

Освен това има основателна причина да се смята, че е позиционирана много добре на няколко големи развиващи се пазара, включително автономно шофиране, изкуствен интелект, игри, разширена и виртуална реалност и облачни изчисления.

Но е трудно да се предвиди ръста на печалбите през следващите пет години и след това, тъй като много от технологиите, за които Nvidia прави продукти, все още са в начален етап и са трудни за прогнозиране.

При толкова много несигурност е възможно дългосрочното търсене да разочарова, ръстът на разходите да е по-голям от очакваното или - още по-лошо - и двата тези разказа да се случат. За да бъдем честни, има смисъл да плащате известна премия за акциите на Nvidia, като се има предвид колко добре се справя компанията и колко значителни са нейните възможности за растеж.

Но като се има предвид несигурността в индустриите, в които работи Nvidia, съотношение цена/печалба от 200 изглежда просто твърде рисковано. Така че като се има предвид огромният ръст на акциите на Nvidia тази година, може да е подходящ момент за инвеститорите да проявят известна предпазливост и да вземат малко пари от масата, като ги разположат в други висококачествени компании, търгуващи на по-разумни оценки.

Nvidia e първата компания за производство на чипове, оценена на $1,02 трилиона

Първата компания за производство на чипове, оценена на над $1 трилион

Тя се нареди до технологични гиганти като Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon

Въпреки че това може да доведе до това, че инвеститорът може да пропусне някои печалби, ако нещата вървят изключително добре за Nvidia през следващите пет до 10 години, това също вероятно ще помогне за намаляване на риска в портфолиото на инвеститора и евентуално дори ще помогне за намаляване на волатилността.

Случаят за скъсяване от техническа гледна точка

Иначе, ако се позовем на техническия анализ, акциите на компанията изглеждат подходящи за скъсяване. При нива от 423 долара за брой, те са на по-малко от 20 долара, или 5% от историческия си връх при ниво от 439.9 долара, постигнат на 20-ти юни.

Ако посоченото ниво остане в сила и не бъде пробито, то напълно е възможно да станем свидетели на силен низходящ натиск. Особено, ако основните индекси проявят признаци на слабост и отбележат корекция през лятото или в началото на есента (традиционно септември е бил най-лошия месец за пазарите в исторически план).

Напълно възможно е този производител на чипове, който поведе ръста на пазара, да бъде в центъра на загубите, ако инвеститорите се "охладят" към идеята за изкуствен интелект, или осъзнаят, че добрите резултати от техните залози, ще бъдат пожънати след доста време. Често срещано явление е "най-летливите" акции да се оказват и сред най-лошите изпълнители при промяна на възходящия тренд.

А в светлината на предстояща среща на Фед и евентуално ново повишение на лихвите, през юли, е напълно възможно да видим известно отдръпване от страна на инвеститорите към страничните линии в изчакване на повече яснота ще има ли, или не, рецесия през есента.

Разбира се инвеститорите се интересуват от това какво би било тяхното възнаграждение, ако поемат риска да скъсяват акциите на Nvidia, при ясно заложен критерии за ограничаване на загубата в рамките на 5% и очаквания, че няма да видим нов исторически връх за тях.

Здравата логика говори, че една подобна сделка би имала смисъл при поне три пъти по-голяма очаквана доходност - или цел от 15%. Тоест спад на книжата към 360 долара за брой. Това не изглежда толкова невъзможно и би се разглеждало като тест на дъното от 374 долара, постигнато на 7-ми юни. Истинските печалби обаче, биха дошли при пробив на посоченото ниво, което би ускорило поевтиняването на книжата.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.