Ikea отвори най-големия си магазин в света. Той е във Филипините, като новото съоръжение е от над 67 000 кв.м. Обектът се намира в Манила и е част от плановете за разширяване на гиганта в Азия.

Дебютът на Филипините идва въпреки прогнозите на Ikea за по-трудна година( 2022 г.), заради задръстванията и скокове на цените на суровините по време на пандемията, съобщи Bloomberg.

Откриването на магазина идва на фона на разширеното присъствие на Ikea в електронната търговия. Онлайн поръчките представляват 26% от глобалните й продажби. Компанията има повече от 460 физически магазина на около 60 пазара в световен мащаб. Ikea планира да отвори още близо 60 места през текущата финансова година, не само Азия. Плановете са и за локации в Южна Америка - в Сантяго, Чили.

"Филипините е добре развиваща се икономика, с растяща средна класа и среда, която е добра за нас като търговци на дребно на домашно обзавеждане", заяви мениджърът на магазина Георг Платцер.

Най-големият магазин на Ikea трябваше да отвори врати през 2020 г., но отварянето се отложи заради ограниченията в движението, предизвикани от Covid и прекъсване на доставките на строителни материали.

Въпреки логистичните трудности и продължителните предизвикателствата, компанията успя да отчете рекордни продажби миналата година. Неотдавна главният изпълнителен директор Джон Абрахамсон Ринг сподели визията си да направи Ikea "още по-достъпна", като по-голяма част от новите продукти ще са в по-нисък ценови сегмент.