Автомобилната компания на Илон Мъск Tesla имаше като цяло успешна 2023 година, като акциите й се удвоиха за 12 месеца. 2024-а обаче започна по един доста по-различен начин. Производителят на електромобили всъщност прави най-лошият си годишен старт, откакто стана публична компания през 2010 година, пише Fortune.

Компанията е загубила над $94 милиарда от пазарна си оценка само през първите две седмици на 2024 година. Базираната в Остин, Тексас корпорация е ударена от порой негативни новини, които идват на фона на забавящия се растеж на EV търсенето, особено в САЩ.

Снимка 643590

Източник: GettyImages

Нарастващите разходи за труд отвъд океана и решението на компанията за коли под наем Hertz да продаде голяма част от своя парк от електрически автомобили също се отразиха негативно на Tesla, съобщава CNBC.

На този фон бизнесът и репутацията на Tesla остават под натиск в Европа поради продължаващите работнически стачки в Швеция и в цяла Скандинавия. И това съвсем не е всичко.

Tesla спира (временно) работата на свой завод в Германия

Tesla спира (временно) работата на свой завод в Германия

Причината е забавяне на доставките на компоненти

Както Money.bg писа, Tesla планира да спре по-голямата част от производството в своята фабрика край Берлин, Германия - от 29 януари до 11 февруари, заради конфликта в Червено море, който наруши световната търговия.

Компанията на Илон Мъск намалява цените на колите си агресивно от началото на 2023 година в опит да стимулира търсенето, но резултатът е постоянна ерозия на нейния някога огромен марж на печалба.

От беден сирак до милиардер: Историята на човека, основал компанията за електромобили BYD, която детронира Tesla

От беден сирак до милиардер: Историята на човека, основал компанията за електромобили, която детронира Tesla

Kой е Уанг Чуанфу?