Съд в Русия наложи глоба на минния гигант "Норникел" в размер на 146 млрд. рубли ($2 млрд.) в петък заради ролята на компанията в най-тежкия петролен разлив в съвременната история на страната.

Първата екокатострофа се разигра на 29 май, след като от резервоара на електроцентрала, собственост на "Норникел", изтекоха 21 000 тона дизел. Горивото попадна в почвата и в близките реки и се превърна в сериозна заплаха за чувствителната екосистема в тази част на Арктика. Концернът и силно зависимите от него местни власти се опитваха в продължение на дни да прикрият катастрофата, предаде тогава Deutsche Welle.

Едва на 3 юни бе обявено извънредно положение, с което катастрофата бе призната за събитие от национален мащаб. Във видеоконференция с президента Путин олигархът Потанин увери, че неговата фирма ще поеме всички разходи за отстраняване на причинените щети. Спомената бе дори рекордно високата за Русия сума от 10 милиарда рубли, което се равнява на около 127 милиона евро.

Само месец по-късно, на 28 юни, се появиха първите информации за нов тежък инцидент в Норилск. Този път става дума за големи количества силно отровни води, изхвърлени в тундрата от резервоар на "Норникел".

Прокуратурата в страната настояваше компанията да плати 148 млрд. рубли, докато "Норникел" изчисли щетите на едва 21 млрд. рубли ($280 млн.).

Природозащитници и власти нарекоха разлива "най-тежката екологична катастрофа" в Арктика. Доклад на външни консултанти, наети от самата компания, потвърдиха тази оценка. Според него коктейл от проблеми в самия резервоар, управленски провал и повишаващи се температури в региона са направили бедствието неизбежно. Консултантите разкритикуваха тежко компанията заради неспособността да преценят рисковете, както и заради късната реакция.

Акциите в компанията, контролирана от най-богатия руснак, Владимир Потанин, поевтиняха с 1,5% след решението на съда. "Норникел", в съответствие с руското законодателство, вече бе заделила $2,1 млрд., за колкото настояваха прокурорите. Засега не е ясно дали тя ще обжалва.