Фармацевтичният гигант Johnson & Johnson трябва да плати 8 милиарда долара наказателни обезщетения на мъж, който преди това е спечелил иск за 680 000 долара заради твърдения, че компанията не е предупредила потребителите си, че на младите мъже, използващи антипсихотичното лекарство Risperdal, могат има пораснат гърди.

Присъдата на съдебния състав от Филаделфия в полза на ищеца Никълъс Мъри е първият случай, при който фармацевтичната компания е осъдена и трябва да заплати наказателни обезщетения по дело срещу лекарството Risperdal. Висящите дела само за този медикамент са хиляди, пише Reuters.

"Това жури, както и други съдебни заседатели по други съдебни спорове, наложи наказателни обезщетения на корпорация, която избра печалбите над безопасността и печалбите над пациентите. Те избират милиардите пред децата", заявиха в съвместно изявление адвокатите на Том Клайн и Джейсън Иткин, които представляват Мъри. 

Осъдиха Johnson&Johnson да плати $572 милиона за предизвикването на наркоепидемия с болкоуспокояващи

Осъдиха фармацевтичен гигант на рекордна глоба за рекламиране на пристрастяващи болкоуспокояващи

400 000 души са загинали през последните 20 години заради употреба на опиати

От своя страна компанията намира присъдата нереална. Обезщетението, което ще трябва фирмата да плати, било несъразмерно с първоначалната компенсационна присъда в този случай. Също така съдебните заседатели нямали възможност да чуят доказателства за ползите от лекарството. Според защитата на фирмата присъдата ще бъде отменена.

Професор Каарл Тобиас от Училището по право към Университета в Ричмънд е на мнение, че присъдата ще бъде намалена. Според него обаче по-важното е, че присъдата изпраща много ясно съобщение.

Тобиас добави, че присъдата може да бъде знак за това, че компанията предстои да бъде изправена пред други, по-големи обезщетения за други случаи на щети вследствие употребата на Risperdal.

"Видът доказателства в такива процеси може да убеди друго съдебно заседание или съдия да направи нещо подобно", каза той.

Мъри, подобно на други мъже ищци в масовия съдебен процес срещу Risperdal, твърди, че са му пораснали гърди, след като лекарството му е било предпосано. Тогава той бил непълнолетен.

Иначе лекарството е одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата през 1993 година. То се използва за лечение на шизофрения и случаи на биполярна маникалност при възрастните.

Ищците по делото твърдят, че J&J не е предупредил потребителите си за риска от гинекомастия - развитието гърди при мъжете вследствие разрастване на млечните жлези. Лекарството също така се предписвало и на деца.

В хода на процеса 26-годишният Мъри посочва започнал да приема Risperdal по предписание през 2003 година, когато психолог му поставил диагнозата разстройство от аутистичния спектър.

През 2015 година жури реши Johnson&Johnson да заплати 1,75 милиона долара на Мъри заради небрежността да споменат за страничния ефект. Апелативен съд през 2018 година потвърждава присъдата, но сваля обезщетението до 680 000 долара.

Клиенти осъдиха Johnson & Johnson за $4.7 милиарда заради скандален продукт

Клиенти осъдиха Johnson & Johnson за $4.7 милиарда заради скандален продукт

Компанията ще обжалва тежката присъда