Изглежда "Уолстрийт" хареса това, което видя и чу по време на едно от големите годишни събития на Apple - Worldwide Developers Conference, провело се в понеделник.

В резултат на това поне седмина анализатори повишиха прогнозите си за цената на акциите на гиганта, след като той представи новия iOS 14 заедно с няколко други новости. Няколко от експертите дори заложиха, че книжата могат да стигнат 400 долара, което е с около 10% повече от настоящата им стойност.

След събитието акциите на Apple поскъпнаха с близо 2% във вторник до около 364 долара. Това добави към скока им от началото на годината, който вече е около 25 на сто, пише CNN Business.

Също така ръстът доведе до нарастване на пазарната капитализация на технологичния лидер до близо 1,6 трилиона долара. Към момента Apple е най-скъпата американска компания, а също така и втората най-добре представяща се в индекса Dow Jones от началото на 2020 година.

Пред нея е само конкурентът ѝ Microsoft с близо 30% ръст и оценка от над 1,5 трилиона долара.

Apple надхвърли $1 000 000 000 000

Apple надхвърли $1 000 000 000 000

Или повече от 5% от брутния вътрешен продукт на най-голямата световна икономика

През август 2018 година производителят на iPhone се превърна в първата компания в САЩ, която достигна заветната цел от 1 трилион долара. От тогава насам нейната капитализация на няколко пъти пада под тази граница, но се движеше близо до нея.

Ако имаме предвид повече от оптимистичните прогнози за ръст от допълнително още 20% на акциите ѝ, тогава компанията може да достигне следващият връх - оценка от 2 трилиона долара. Това означава, че единичната цена на книжата ѝ трябва да удари 461,89 долара.

Кога може да очакваме да се случи това?

Въпреки големият оптимизъм, обхванал инвеститорите след събитието на Apple тази седмица, много анализатори все още са скептични, че акциите на гиганта ще запишат голям пик след вече натрупаното увеличение през тази година.

Според прогнозите на 39 анализатори от "Уолстрийт" средната цена за 2020 година ще бъде около 343 долара, което е с 6% под тази към вторник сутринта. Най-голям е залогът на Джейсън Сън от China Renaissance Securities, който смята, че книжата могат да поскъпнат до 410,60 долара.

И въпреки че скок много над това изглежда минимално вероятен, големите технологични лидери не един път са изненадвали пазарите и са показвали, че скептиците понякога грешат.