Анализаторите очакват третото тримесечие да приключи тежко за банките в САЩ. Средната прогноза е печалбите на финансовите институции да се свият с между 30 и 60% в сравнение със същия период, в резултат на рецесията и на рекордно ниските лихвени проценти, предаде Reuters.

Прогнозата обаче не включва увеличаване на провизиите за очаквани загуби през последното тримесечие. Според експертите банките вече са заделили достатъчно голяма част от активите си, за да покриват такива и през изминалите три месеца няма да им се налага да добавят още средства към този фонд.

Финансовият апокалипсис започна: Повечето банки в САЩ с рекордни загуби през Q2

Финансовият апокалипсис започна: Повечето банки в САЩ с рекордни загуби през Q2

Най-тежък удар понася Wells Fargo, Citigroup се представя по-добре от очакваното от пазарите

Основната причина за загубите ще са лихвите по кредитите и ценните книжа, въпреки че инвестиционното банкиране и вложенията на капиталовите пазари се очаква да отчетат растеж от между 5 и 20%. Причината е покачването на борсовите индекси през последното тримесечие.

Най-голям ще е спадът на печалбата при две от най-големите банки - Citigroup и Wells Fargo, които са съответно на трето и четвърто място по активи. Очакванията са при тях понижението да достигне 60% спрямо третото тримесечие на 2019 г., прогнозират от Refinitiv.

Световната банка: Възстановяването може да отнеме над пет години

Световната банка: Възстановяването може да отнеме над пет години

Настоящата криза не започна като финансова, но се превърна в такава, смята главния икономист на банката

Двете най-големи банки - JPMorgan и Bank of America ще преминат през свиване на печалбите от около 30%. При инвестиционните банки свиването ще е най-малко - между 5 и 10%.

"Свидетели сме на бавен растеж на кредитирането и все още се усещат ефектите от агресивните действия на Федералния резерв по-рано тази година", каза Джейсън Голдбърг от Barclays.