Tesla най-накрая ще получи окончателно одобрение за стартиране на производство в Gigafactory Berlin тази седмица след месеци на забавяне. Това съобщи изданието electrek.co

Gigafactory Berlin в Германия е важна производствена единица за плановете на Tesla за разширяване в Европа. Автомобилният производител все още не е получил необходимото екологично одобрение, за да започне да произвежда превозни средства за доставка.

Все пак компанията получи одобрение да произведе 2000 електромобила Model Y в Gigafactory Berlin преди окончателното одобрение от провинция Бранденбург, където се намира заводът.

Въпреки липсата на окончателно одобрение, изглежда, че фабриката работи на пълни обороти и вече има стотици нови превозни средства Model Y, забелязани да излизат от фабриката миналата седмица.

Според германското издание Tagesspiegel министър-председателят на Бранденбург Дитмар Войдке се е срещнал със специална работна група за проекта на Tesla миналата седмица и екипът е успял да се споразумее за екологичното одобрение на проекта. Tо вероятно ще бъде факт до края на седмицата - четвъртък или петък.

Това одобрение ще позволи на Tesla да започне да произвежда превозни средства Model Y за доставка на клиенти. В същия доклад се посочва също, че Tesla планира церемония по "тържествено откриване", вероятно на 22 или 23 март и доставки на първите превозни средства, произведени в Gigafactory Berlin.