Все повече производители търсят различни източници, за да отговорят на продължаващото търсене на протеини. Един от тях е Дан Риглер, който създава първата компания в Азия, която предлага алтернатива на месото.

Компанията му Karana предлага заместител на свинско месо, който е направен изцяло от плод, наречен джакфрут, масло и сол, без преработени съставки или консерванти, пише CNBC.

"Свинското месо е най-консумирано в този регион и не може да се отговори изцяло на на нуждите", смята Риглер.

Всъщност е известно, че половината от свинското месо в света се произвежда и консумира в Азия, като по-голямата част от това търсене идва от Китай. Така Риглер и неговият бизнес партньор Блеър Крайтън създават растителна алтернатива на месото. Първия продукт на Karana е заместител на свинско месо, направен от джакфрут, произведен от дребни фермери в Шри Ланка.

Основателите се заемат да адаптират плодовете за масов пазар бързо измислят механичен процес, за да трансформират плодовете в подобен на месо продукт, лесен за готвене.

"Искахме да създадем нещо, което готвачите могат да използват и да създадат невероятни ястия", каза Крайтън.

Още преди пандемията пазарът за алтернатива на месото се оценява на 140 милиарда долара - или 10% от световната месна индустрия.

Според The ​​Good Food Institute Asia Pacific глобалните инвестиции в алтернативни протеини са се увеличили с 300% само през 2020 г. През юли 2020 г. Karana събра 1,7 милиона долара финансиране.

Инвестицията подхранва дебюта на компанията през 2021 г. в Сингапур, където свинското "месо", което произвежда се предлага в девет ресторанта.

Следващият дебют ще бъде в Хонконг, както и пускането на линия от готови за готвене продукти във веригите.