Канадският Centerra Gold заведе съдебен арбитраж срещу правителството на Киргизстан заради контрола върху мината за злато "Кутмор", която е най-голямата в страната, предаде Mining.

До съдебната сага се стигна, след като в началото на месеца правителството прие законопроект, според който може "временно" да национализира миналата за срок от до три месеца. Аргументът е, че работата ѝ може да представлява опасност за местните жители и околната среда.

Няколко дни по-късно, на 9 май 2021 г., окръжен съд наложи глоба в размер на 3,1 млрд. долара на местното поделение на Centerra Gold, което се нарича Kumtor Gold Company, за което се твърди, че е нарушило законите за опазване на околната среда, като е поставило отпадъчни руди върху ледници, според частните граждански екологични претенции.

Киргизкото правителство също така постави пред съда поредица от данъчни искове, според които базираният в Торонто миньор дължи на страната над 170 млн. долара.

Само че от компанията настояват за отхвърляне на такива вземания въз основа на редица споразумения, подписани през 2009 г., които съдържат специфичен данъчен и фискален режим, който предвижда, че Kumtor Gold не дължи данъци върху вътрешнофирмени сделки с Centerra, включително изплащането на дивиденти.

Тъй като обаче Киргизстан настоява за позицията си, Centerra заяви, че ще се стреми да накара правителството да предприеме по-нататъшни стъпки за отмяна на законодателството за конфискация на мината и за отмяна на глобите и данъчните вземания срещу Kumtor Gold.

Базираният в Торонто миньор заяви, че всички тези неотдавнашни мерки нарушават правителствените инвестиционни споразумения по отношение на мина "Кумтор".

"Ръководството на Киргизката република действа с изумителна скорост от началото на тази година, за да подкопае основата, на която се експлоатира мината "Кумтор", и отказа да се ангажира с нас по всякакви въпроси, които смята за обект на спор", каза Скот Пери, президент и главен изпълнителен директор на Centerra. "Действията на правителството не оставиха на Centerra друг избор, освен да упражнявам законните си права чрез преследване на арбитраж, за да защитим интересите на KGC, Centerra и нашите акционери. В случай, че правителството желае да започне конструктивен диалог, ние оставаме готови и на разположение да го направим."

В доклада Пери също така казва, че Държавната комисия на Киргизката република и други държавни и правоприлагащи органи на страната използват тактики за сплашване срещу персонала на KGC, като са извършили полицейски посещения в домовете на няколко висши мениджъри и нападение в офиса на KGC в Бишкек на 15 май.

От компанията посочиха, че ако двете страни не се споразумеят до 28 дни, те ще се обърнат към съда в Хага за назначаване на арбитраж.