Volkswagen ще спре да използва спорната си технология за промяна на времето в един от големите си заводи в Мексико, след като местните фермери се оплакаха, че системата предизвика суша, предава AFP.

Германският автомобилен производител е поставил оръдия срещу градушка, които изпращат ударни вълни към атмосферата, за да предотвратят създаването на ледени топчета, които увреждат готовите автомобили, паркирани пред завода.

Местните фермери обаче казват, че устройствата, които са настроени да стрелят автоматични при определени атмосферни условия, са причинили суша през месеците, които по принцип са дъждовният сезон в Мексико.

Герардо Перез, представител на земеделците в региона Пуебла, заяви пред AFP, че оръдията "буквално изчистват небето и просто не вали изобщо". Групата местни фермери твърди, че около 2 000 хектара реколта е засегната и са подали съдебен иск за 70 милиона песо (€3,2 милиона).

В отговор VW обеща, че ще постави мрежа над автомобилите, за да ги предпази от градушка в бъдеще. Заводът в Пуебла е вторият най-голям на автомобилния производител в света и най-голям извън Германия. В него работят 15 000 души, които произвеждат по 450 хил. автомобила годишно.Компанията инвестира в технологията по-рано тази година. Говорител на VW обеща, че компанията веднага ще спре да използва машините в автоматичен режим.

Градушките са сериозен проблем за производителите, които често държат огромен брой готови автомобили пред заводите или дистрибуционните центрове. През 2008 г. подобна буря причини щети за милиони евро на хиляди автомобили.