За по-малко от година Chevron се превърна от любимата голяма енергийна компания на Уолстрийт в негативен пример за посочване. Инвеститорите, които купуват акции сега, трябва да харесват това, което виждат.

Акциите на Chevron паднаха със 17% през 2023 г., което ги прави най-зле представилите се досега сред половин дузина глобални супер големи петролни компании тази година. Exxon Mobil, за сравнение, се понижи само с 2% тази година, а борсово търгуваният фонд Energy Select Sector SPDR (XLE) е почти без промяна.

По-голямата част от спада дойде през последните няколко седмици след разочароващ отчет за печалбите, който включва новини за изненадващо забавяне на разработването на ключово петролно находище в Казахстан, докато сделката на Chevron за 60 милиарда долара за закупуване на Hess (HES), независим производител на енергия , не само не успя да развълнува инвеститорите, но беше възприет от някои като признак на слабост.

Chevron придобива свой конкурент за $53 милиарда

Chevron придобива свой конкурент в мащабна сделка с големината на БВП на България

Сделката ще бъде платена изцяло в акции

Сега въпросите, които се появяват в главата на инвеститорите са - дали Wall Street не е твърде негативен за перспективите на компанията? Въпреки че разрешаването на ситуацията в Chevron може да отнеме няколко тримесечия, тя изглежда добре позиционирана за това, което вероятно ще бъде десетилетия на силно търсене на изкопаеми горива. Chevron произвежда нефт и газ по целия свят, с ключови активи в Австралия, Казахстан, Мексиканския залив и Пермския басейн на Тексас и Ню Мексико. Той произвежда 3,1 милиона барела на ден петролен еквивалент през третото тримесечие, единствено зад лидера в индустрията Exxon Mobil с 3,7 милиона барела на ден.

Акциите, които сега се търгуват близо до $147, след като достигнаха 52-седмично дъно през изминалата седмица, също изглеждат привлекателни, оценени на около 11 пъти прогнозираните печалби за 2023 г. от $13,71 на акция и 10 пъти очакваните печалби за следващата година от $14,44 на акция. При текущата цена акциите ще имат дивидентна доходност от 4,5%, въз основа на плана на компанията да увеличи дивидента с 8% в началото на 2024 г.

"Активите и оценката са привлекателни", казва анализаторът на Mizuho Securities Нитин Кумар, цитиран от финансовото издание Barrons, който има рейтинг Купува и целева цена от $215 за акциите на компанията. Това е с над 40% над последните нива, при които се търгуват.

Общата доходност на Chevron, включваща дивиденти и обратно изкупуване на акции, трябва да надхвърли 10%, въз основа на прогнозата, че ще изкупува обратно акции на стойност 20 милиарда долара годишно, ако приемем, че сделката с Hess бъде завършена до средата на 2024 г. Chevron има страхотен баланс, с нетен дълг от 15 милиарда долара срещу текуща пазарна стойност от 275 милиарда долара. Това беше достатъчно за анализатора на BofA Securities Дъг Легейт да надстрои Chevron до "Купи" от "Неутрален" рейтинг, през изминалата седмица.

Chevron опитаха да сменят стачкуващите си работници с други, докараха си голяма LNG авария

Chevron опитаха да сменят стачкуващите си работници с други, докараха си голяма LNG авария

Огромна инсталация за втечнен газ в Австралия 3 дни работеше с намален капацитет

Фондовият пазар не е толкова сигурен. Главният изпълнителен директор Майк Вирт каза, че сделката "позиционира Chevron да засили дългосрочното ни представяне и допълнително да подобри нашето облагодетелствано портфолио чрез добавяне на активи от световна класа" - главният сред тях 30% дял в огромно находище в Гвиана, което съдържа 11 милиарда барела петролен еквивалентен.

От друга страна, Chevron получи високо оценена компания без реални припокривания, предоставяща малко възможности за намаляване на разходите. Нещо повече, в момента няма свободен паричен поток, като се имат предвид инвестициите, които Hess прави със своите партньори за удвояване на производството в Гвиана до 2027 г. от текущите 400 000 барела на ден. Сделката за всички акции също ще означава $2 милиарда допълнителни годишни разходи за дивиденти. Уолстрийт предполага, че акционерите на Hess ще подкрепят сделката въпреки спада в цената на акциите на Chevron, откакто транзакцията беше разкрита през октомври.

Грег Бъкли, портфолио мениджър във фонда Adams Natural Resources, казва, че получаването на контрол над дела в Гвиана си е струвало цената на Hess предвид перспективите за растеж на областта. Chevron се стреми да увеличи производството на енергия с най-малко 3% годишно до 2027 г. спрямо базата за 2022 г.

Да се увери, че това ще се случи, пада върху Вирт, главен изпълнителен директор на Chevron през последните пет години. Той се очерта като най-големия енергиен лидер, тъй като Chevron генерира значителна възвръщаемост през последните години с дисциплинирани капиталови разходи, гладки операции и придобивания като сделката за 13 милиарда долара за Noble през 2020 г., която му даде контрол над голямо газово находище край бреговете на Израел. Като признание за усилията на Вирт, Chevron се отказа от задължителната възраст за пенсиониране на изпълнителните директори, за да позволи на Вирт, сега на 63 години, да продължи да работи, след като навърши 65 години.

Част от блясъка е излязъл от историята на Chevron. Chevron се натъкна на проблеми с два от най-важните си активи. По-рано тази година компанията заяви, че има някои производствени дефицити в Перм, което вероятно затруднява Chevron да постигне целта си от 1 милион барела на ден там до 2025 г. от около 775 000 сега.

Проблеми възникнаха и в Казахстан, където Chevron е водещ оператор и 50% собственик на голямо нефтено находище, наречено Тенгиз, което произвежда около 750 000 барела на ден. По време на конферентния си разговор за третото тримесечие Chevron обяви забавяне на важен проект за разширяване, който ще помогне за увеличаване на производството до милион барела на ден от края на 2024 г. до 2025 г.

Все пак управлението на сложни големи енергийни полета исторически е било силната страна на Big Oil. Permian и Tengiz може да са повдигнали въпроси за това колко добре Chevron може да управлява развитието на големи проекти, но Бъкли от Adams Natural Resources смята, че Chevron е "прекалено наказан" и ще се върне на правилния път.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.