Втори тежък удар в рамките на броени дни понесе Chevron в Австралия - след като стотици работници от инсталациите ѝ за втечнен газ започнаха стачка, авария за три дни намали капацитета на единия от терминалите, съобщават световните агенции.

Това е поредно сътресение на LNG пазара в навечерието на зимния сезон.

Контекст: От миналата седмица около 500 служители на Chevron от терминалите Wheatstone и Gorgon стачкуват с искане за по-високи възнаграждения.

Стачка спря две от най-големите LNG инсталации - как ще се отрази на цените

Стачка спря две от най-големите LNG инсталации - как ще се отрази на цените

Работниците от Chevron не успяха да се разберат с компанията

От инсталациите идват между 5% и 7% от втечнения газ в света, като техни клиенти са редица азиатски държави.

Детайли: На фона на стачката, в четвъртък аварира една от турбините на Wheatstone и до неделя се наложи инсталацията да работи на 80% от капацитета си.

Стачкуващите и работодателите се разминават във версиите си какво се е случило. Според Chevron техническият проблем няма общо с протестите и не се е отразил на графика за LNG доставки.

Според профсъюза обаче причината за случилото се е опитът на компанията да замени стачкуващите с други по-неопитни работници, които не членуват в синдикалната организация. Посочва се и 4-часово забавяне на товаренето на танкерите в петък.

Още нещо: Към момента - след възстановяването на работата на Wheatstone, цените на октомврийските газови фючърси на холандския хъб TTF са по-ниски в сравнение с тези в края на миналата седмица.