Работниците в австралийските инсталации за втечнен газ на Chevron започнаха стачка, след като преговорите между техния профсъюз и компанията пропаднаха. Това вади от строя мощности, които произвеждат над 5% от доставяния по света LNG, отбелязва "Ройтерс".

Контекст: Австралия е най-големият износител на втечнен газ в света с близо 81 млн. метрични тона само през 2022 г. Двата обекта на Chevron изнасят за Япония, Южна Корея, Китай и Тайван.

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния LNG пазар

Как една стачна вълна в Австралия може да "взриви" световния пазар на втечнен газ

Утре е ключов ден в преговорите между профсъюза и работодателя

От месеци работещите в сектора настояват за по-добри условия на труд. Преди дни "на косъм" беше предотвратена стачка в обект на друга компания.

Детайли: От днес започват спирания на работата за определено време и отказ от извършването на определени действия. Ако не се стигне до сделка, в рамките на две седмици производството ще бъде изцяло прекратено.

Според предварителни оценки, спиранията на работата в периода до 14 септември ще лишат пазара от 95 000 тона газ. Пълномащабната стачка, обаче, ще има по-сериозни ефекти.

Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват

Спад в износа на LNG от Норвегия и стачка при топ производител в света: Рисковете за доставките на газ в Европа нарастват

Едно от най-големите находища в Норвегия е спряно за поддръжка

Анализатори предричат "краткотрайна ценова нестабилност" при спотовите сделки, но не очакват дългосрочна стачка - именно заради постигнатата сделка между Woodside Energy Group и нейните работници. Параметрите по нея са добра отправна точка за преговори.

От друга страна: Преговори, обаче, за момента няма насрочени. Нещо повече, от Chevron заявиха, че ще вземат нужните мерки, за да гарантират продължаване на дейностите - без да е ясно как. Това може да доведе до ескалация и продължително спиране.

То би могло да удари по австралийския експорт и да започне ефект на доминото - традиционните клиенти да търсят LNG от други доставчици, които пък да намалят доставките за своите традиционни пазари. Например, Европа.

Именно на Стария континент цената на втечнения газ скочи с 14% след новината за стачката в Австралия.

Още нещо: Shell миналата година бяха в подобна ситуация и в крайна сметка капитулираха пред работниците - но след продължителна стачка, която им струва 1 млрд. долара пропуснати приходи от износ.