Американската енергийна компания Chevron Corp. постигна споразумение за закупуване на конкурента си Hess Corp. за 53 милиарда долара, се казва в съобщение на Chevron.

Като се има предвид и дългът на Hess, сумата на сделката ще достигне 60 милиарда долара - стойност приблизителна на целия брутен вътрешен продукт на България.

Сделката ще бъде платена изцяло в акции, като акционерите ще получат 1,025 акции на Chevron за всяка акция на Hess. По такъв начин, ценните книжа на Hess се оценяват на 171 долара за акция, независимо че при затварянето на търговията в петък (20 октомври) те струваха 163,02 долара за акция.

Придобиването на Hess цели да подобри и диверсифицира портфейла от енергийни от активи на Chevron, се отбелязва в съобщението на компанията. Особено ценни са находището Stabroek в Гвиана и активите в шистовото поле Bakken в Северна Дакота.

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Европейските страни не показват желание да се върнат към вноса на руски газ

Очаква се сделката да приключи изцяло през първата половина на 2024 г. След това главният изпълнителен директор на Hess, Джон Хес се очаква да се присъедини към борда на директорите на Chevron.

Обемът на капиталовите разходи на обединената компания се оценява на 19-22 милиарда долара годишно, синергията от сделката ще бъде около 1 милиард долара в рамките на една година след затварянето на сделката.

Освен това, след приключване на сделката, Chevron очаква да продаде активи на стойност 10-15 милиарда долара до края на 2028 година.

Chevron и Shell продават активите си в Индонезия

Две от най-големите в света енергийни компании продават активите си в Индонезия

Каква е стойността на сделките