Големите технологични компании претърпяха тежка седмица - те отчетоха 255 милиарда долара загубена пазарна капитализация, което направи лошата им година още по-неприятна. Оказва се, петте най-големи технологични гиганта, които публикуваха резултатите си наскоро са загубили общо $3 трилиона пазарна капитализация за годината, според пазарните данни на Dow Jones. Това показва, че големите технологични гиганти съвсем не са имунизирани срещу макроикономическата буря, която помита пазара.

Компанията майка на Google Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms и Microsoft са генерирали $364,1 милиарда общи приходи през третото тримесечие, което е зашеметяваща сума -  ръст от 9,1% спрямо предното тримесечие. Този темп на растеж може да изглежда добър показател за компаниите, но всъщност отбеляза рязък спад в сравнение с последните периоди - най-вече по време на пандемията, пише анализатор на MarketWatch.

Още по-тревожно през това тримесечие е резкият спад на нетния доход. Петте компании отчитат общ нетен доход от 59,5 милиарда долара, което е спад със 17,8% от 72,3 милиарда долара, които са записали година по-рано.

Като цяло петте големи са спечелили 1,08 трилиона долара приходи през първите девет месеца на годината, което е ръст от 9,2% спрямо предходната година, въпреки че нетният доход се понижава. Той е в размер на 178 милиарда долара през първите три тримесечия на 2022 г., което е спад от 19,7% спрямо предходната година.

И петте компании регистрираха спад на нетните приходи, когато през първите девет месеца на 2022 г.

Проблемите

Технологичните компании, и не само те, се справят с три големи проблема: макроикономическо забавяне, по-високи разходи в условията на инфлация и силата на щатския долар, което прави покупките в чуждестранна валута по-скъпи.

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Много от действията им продължават да не се харесват на инвеститорите

"Признавам, че все още живеем в безпрецедентни времена. От войната в Източна Европа до пандемията от COVID-19, от климатичните бедствия по света до все по-трудната икономическа среда, на много места по-света хората все още се борят с трудностите", коментира главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук

И все пак Apple се отличи през това тримесечие, не само защото беше единствената голяма технологична компания, регистрирала скок в цената на акциите си, но и защото беше единственият член от "петимата големи", който действително увеличи нетния си доход.

Компанията майка на Facebook Meta беше единствената голяма технологична компания, която отчете спад на приходите (-4,5%) през последното тримесечие. Междувременно загубите на компанията в бизнеса Reality Labs нараснаха до близо 10 милиарда долара през последните девет месеца. Нетният доход през тримесечието спадна наполовина и акциите му потънаха.

Предизвикателствата пред Meta може да спрат до тук, защото главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обеща да инвестира повече в амбициите си за метавселената, като разходите на Reality Labs се очаква да "отново значително се увеличат" през следващата година.

Подобно на Meta, Alphabet е решен да харчи. Все пак, мениджърите са заявили, че ще забавят нивата на наемане на работна сила през четвъртото тримесечие до половината от наетите през третото тримесечие. Не един анализатор съветва гигантът да замрази наемането на служители.

Преди време инвеститорите хвалеха бързо развиващите се технологични компании за усилията им да разширят бизнеса си, сега Уолстрийт изпраща сигнал за предпазливост.

Две от големите технологични компании обръщат внимание на това явление. Главният финансов директор на Amazon Браян Олсавски обяви, че компанията "предприема действия, за затягане на колана", а ръководителите на Microsoft правят подобни коментари през последното тримесечие.

Натискът върху големите технологични гиганти идва и заради друг факт - един от златните сектори на технологиите - облачните изчисления, също сe забавя. Двете водещи компании за облачни услуги, AWS на Amazon и Azure на Microsoft, отчетоха забавяне на растежа на приходите през третото тримесечие, докато Google Cloud отбеляза забавяне на приходите от първото и четвъртото тримесечие на 2021 г.

Ясно е, че съдбата на големите технологични гиганти тръгва в обратна посока. Големите дни с висок двуцифрен растеж изглежда са зад гърба на компаниите и очакванията на инвеститорите вече са се променили: Уолстрийт изглежда готов да възнагради компаниите за способността им да овладяват разходите и да генерират свободен паричен поток. Засега бързият растеж приключи.