Новоотпуснатите кредити за фирмите се увеличават с 10.4% на годишна база през октомври 2022 г., като през септември повишението е било още по-голямо - с 11.4%. Ще продължат ли българските компании да се възползват от "щедростта" на банките или повишаващите се лихвени проценти ще пресекат това кредитно оживление? Отговори на този и други въпроси дават  Боян Стефов, изпълнителен директор на ДСК и Чавдар Златев, изпълнителен директор на Fibank, които взеха участие в петия епизод на подкаста Money.bg Лични финанси.

Банкерите са категорични, че към момента не се наблюдава тенденция към забавяне на отпускането на нови кредити, тъй като 2022 г. се оказва добра за българския бизнес. Как обаче ще се отрази политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) на лихвите за корпоративните клиенти на банките в страната?

"Лихвените проценти в еврозоната се вдигат доста бързо. Сравнително голяма част от нашите портфейли са вързани с EURIBOR, а това води до доста бързо поскъпване на съществуващите кредити на фирмите и вече се наблюдават първите притеснения. Смятам, че доста скоро това ще доведе до промяна на нагласите за инвестиране в компаниите", каза Боян Стефов. Чавдар Златев добави, че независимо коя банка какъв индекс е избрала, в крайна сметка България е страна, която е много тясно обвързана с еврото и за това лихвените тенденции, които съществуват в еврозоната неминуемо ще бъдат прехвърлени в България. Разбира се, това се усеща максимално бързо при договорите подписани с EURIBOR, при останалите заеми това ще се случи по-плавно.

Кога ще започнат да растат лихвите?

Последните данни на Българската народна банка сочат, че средният лихвен процент на кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро са достигнали 3.4 на сто.

"Към днешна дата лихвите в България се увеличиха по-скромно от лихвите в Западна Европа. Така, че 2022 г. беше година, през която банките помогнаха този шок да бъде по-плавен за българския бизнес. Очаквам шокът да бъде по-силен през 2023 г., дали заради излишната ликвидност в банковата система или поради други фактори, като използването на левови индекси", коментира Чавдар Златев. Той е категоричен, че ерата на "евтините пари" е приключила.

"Началото на 2022 г. е историческият минимум, който ние ще видим за следващите 10 години напред по отношение на лихвите за бизнеса. Не очаквам през следващите години да има такива лихви, които доскоро бяха факт", поясни още той. Чавдар Златев припомни, че през декември ЕЦБ вероятно ще повиши основния лихвен процент с допълнителни 50 б.п., а е възможно увеличението да бъде с 0.75 б.п.

"Най-вероятно в края на март ще има ново увеличение, като безспорно целта е да се пребори инфлацията, така че в следващите 6 месеца трябва да очакваме 1% ръст на лихвата въз основа на промените в основните лихви на ЕЦБ", каза още Чавдар Златев.

Според експертите пазарът очаква EURIBOR да приключи на 2.75-3%. Неизвестният фактор обаче е колко дълго ще се задържи инфлацията в Европа. Това е важно, защото ако има висока инфлация това ще принуди ЕЦБ да повиши още повече лихвите, ако обаче политиката на Централната банка се промени, "за да не бъде убита икономиката" и ръстът на основните лихви се забави, борбата с инфлацията ще бъде още по-дълга.

Удачна ли е доза смелост при тегленето на кредит

"Съветът ми е фирмите да изберат по-малки годишни вноски по кредитите и по-дълъг матуритет, отколкото най-ниската възможна лихва. Да запазят максимална степен на ликвидност на база паричните потоци, които в момента оценяват, защото могат да възникнат шокове, които да свият тези парични потоци. И за тях е по-добре да имат резерв, отколкото да търсят минималната възможна лихва", смята Чавдар Златев.

Боян Стефов, също съветва бизнеса да внимава със собственото си ниво на задлъжнялост.

"Ако може нещо да е предвестник на оцеляването на една фирма - колкото по-задлъжняла е, толкова по-голяма е вероятността в турбулентни времена да изпита затруднения", казва още Боян Стефов.

Още по темата слушайте в подкаста Money.bg Лични финанси: