На фона на променената икономическа и финансова ситуация в резултат на епидемията, както и на мащабните държавни "инжекции" в бизнеса, все още е рано да се очаква повишаване на лихвите. На това мнение е банкерът Левон Хампарцумян.

"Въвеждането на ниските лихвени проценти беше свързано с икономиката. В момента, в който тя започне да расте и видим признаци на здравословна инфлация, лихвите ще тръгнат нагоре", коментира той в рамките на публична лекция във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

"Засега няма поводи да мислим, че това може да се случи скоро. Друга сериозна спирачка за процеса е нарастващият дълг на правителствата", обяснява Хампарцумян, цитиран от BloombergTV България.

Що се отнася до консолидацията на сектора, която наблюдаваме на българския пазар през последните години с няколко големи сделки, банкерът е на мнение, че този процес не може да става "на сила" и трябва да има икономически смисъл да се случи.

"Трудно можем да очакваме българска банка да е регионален център за консолидация на банковия бизнес, имайки предвид, че банковата система на страната ни е голяма колкото тази на един германски град", обяснява той.

Все пак експертът не изключва възможността в бъдеще и у нас да се появи голяма банка с преобладаващ български капитал от ранга на унгарската OTP Group.

По отношение на ситуацията на световния пазар в резултат на пандемията, Хампарцумян коментира:

"Финансовата система на света днес е много по-подготвена да посрещне шокове, включително и този, който се случва в момента. Слабостта в момента не е в борсите и финансовата система - 10 години системата строи буфери и трупа капитал.".

По неговите думи през 2008 година банковата система е тази, предизвикала кризата. Сега обаче тя е по-скоро инструмент, който ще помогне за преструктурирането.