Законът за безлихвено финансиране на сделки за закупуване на имоти и автомобили в Турция беше обнародван в местния държавен вестник в началото на седмицата, предаде Hurriyet. Идеята на властите е да "спасят" потребителите от изключително високите лихви по кредитите, но с това могат да изкривят още повече икономиката и да надуят имотен балон.

На практика тази възможност съществува за гражданите на южната ни съседка още от 1991 г., но до момента системата, известна като "финансова спестовна система", не е особено атрактивна, като е привлякла общо около 300 хил. потребители.

Същевременно през последните години беше постигнат имотен бум, но въздухът от балона започна да се изпуска от октомври миналата година насам, когато лихвите по ипотеките се изстреляха, за да отговорят на двуцифрената инфлация в страната. Затова и през януари тази година само 15% от всички имотни сделки са сключени посредством ипотека, докато техният дял през юли миналата година е 57%.

Ето как работи въпросната финансова спестовна система: потребителите правят вноски определен брой години, които трябва да се равняват в крайна сметка на сумата, която желаят да получат. Освен тях те плащат и надбавка, в размер на между 7 и 10%, която обаче не се разглежда като лихва. Когато вноските им достигнат половината от общия размер на желания кредит, те могат да изтеглят пари и да си купят движима или недвижима собственост.

Има още една вратичка. Регулярно се тегли лотария сред платците в системата, на които се позволява да получат пълния размер на сумата още по-рано.

Размерът на тези своеобразни влогове не се гарантира от правителството, но компаниите, които участват в системата, могат да бъдат съдени, ако не спазват поетите си ангажименти. Освен това те трябва да имат капитал в размер на 100 млн. лири или 13,3 млн. долара, за да получат лиценз от банковия регулатор за извършването на подобна дейност.

Само през последните две години броят на получилите лиценз нарасна от пет до 40, а причината за покачването им е точно възможността финансовите институции да бъдат осъдени, ако злоупотребят с парите. Липсата на подобни провизии в закона в миналото създаваха недоверие сред потребителите.

"Системата се използва предимно от хората, които следват ислямските ценности, забраняващи начисляването на лихвен процет", изтъкват от Hurriyet. "Президентът Ердоган редовно призовава към понижаване на цените на заемите."

Възможно е обаче с имплементирането ѝ имотният пазар да премине през нов бум и така, с изкуствено занижения лихвен процент, балонът там да продължи да се надува. Това е история, през която целият свят вече е преминал и последиците от подобен феномен са добре известни.