Airbus SE е съвсем близо до приключване на най-голямата сделка в историята. Eвропейската компания преговаря за продажбата на 430 самолета A320neo на стойност над 40 милиарда долара на инвеститора от САЩ Indigo Partners, съобщава Bloomberg, цитирайки запознати.

Машините ще бъдат ползвани от авиолиниите в портфолиото на американската компания: Frontier Airlines, мексиканската Volaris, европейската Wizz Air и JetSmart, която започна работа тази година в Чили.

Официално сделката трябва да бъде обявена днес. На основата на ценова листа цената на 430 от самолетите A320neo - най-добре продаваният модел на компанията, ще бъдат около 46.6 милиарда долара преди отстъпки.

Emirates поръча 40 самолета Boeing за $15 милиарда

Emirates поръча 40 самолета Boeing за $15 милиарда

Компанията отмени голяма поръчка за Airbus A350

Огромната продажба най-вероятно няма да е последната сделка за Airbus на авиошоуто в Дубай, където засега компанията изостава от Boeing. А320neo може да поръчат и EgyptAir, както и FlyDubai.

Сделката с Indigo ще увеличи над двойно поръчките на европейската компания за годината.

От началото на 2017 г. Airbus е получила поръчки за около 290 самолета.

Последната голяма сделка бе през 2015 г., когато индийския превозвач IndiGo (двете компании не са свързани) поръча 250 самолета.

Поръчката ще помогне на Airbus да смекчи удара от най-вероятния провал на преговорите за A380 с Emirates. Двете страни се опитват да договорят 36 допълнителни самолета на стойност около 15.7 милиарда долара, но сделката може и да не стане факт.

Самолетите от семейството A320 е най-добре продаваният продукт на Airbus. Те поставиха компанията на картата, когато бяха представени в края на 80-те години на миналия век.