Глобалният инженерен лидер Robertshaw вече ще бъде новият собственик на производителя на части за бяла техника CastFutura, която има бази в Горна Малина, както и в Пловдив.

В края на декември американската компания е приключила придобиването на италианската CastFutura, която досега беше собственик на българското дружество "Каст Фотура БГ".

"CastFotura е от стратегическо значение за Robertshaw, като така разширяваме своето присъствие в Европа, Близкия Изток и Бразилия", посочва главният изпълнителен директор на американската компания Марк Балкунас, цитиран от специализираното издание PR News Wire.

"В допълнение с фирмата и нейната водеща роля на пазара, ние ще създадем по-пълно портфолио от продукти за доставка на газ, както и от оборудване за готвене и отопление", казва още той.

Сделката за италианската компания включва грубо 750 работници на CastFotura. Дружеството има инженерен център в Италия и още операции в България, Полша, Унгария и Бразилия. Най-много служители от тях работят у нас - около 500 души. Компанията е един от големите работодатели в Пловдив.

Дейността на купувача Robertshaw е свързана с производството на части за регулиране на енергията за перални, хладилници, готварски печки и други.

Официална информация за цената на сделката липсва.