Vayant Travel Technologies, базирана в София софтуерна компания, бе продадена за 35 милиона долара. Купувач е листнатата на борсата в Ню Йорк PROS Holdings.

Vayant, която е регистрирана в САЩ, е създадена от българи и почти целия екип се намира в столицата на България. Компанията е създател на платформа, която позволява на авиокомпаниите да предлагат актуална информация за цените на самолетните билети. Тя има над 25 корпоративни клиенти, включително имена като British Airways, flyDubai и Lufthansa.

До момента най-големият акционер в компанията бе родния фонд за рисков капитал NEVEQ.

PROS Holdings пък работи върху облачен софтуер за електронни продажби. С придобиването компанията търси засилване на своето присъствие на авиационния пазар.

"Комбинацията от методите на Vayant за пазаруване и образуване на цени и системата на PROS за управление на приходите и възможността за предлагане на решения в реално време ще достави извънредно висока добавена стойност на нашите клиенти и партньори", коментира Ерик Дюма, CEO на Vayant.

Сделката е сред 10-те най-големи в региона на Централна и Източна Европа за фирми, подкрепени от рисков капитал, а по-късно придобити от глобални играчи, коментира Павел Езекиев, председател на борда на Vayant и партньр в NEVEQ.