Сделката на Cisco Systems за 28 милиарда долара за Splunk вероятно ще накара други технологични гиганти да се насочат към подобни придобивания на доставчици на софтуер с предвидими приходи от абонаменти. Това смятат инвестиционни банкери и анализатори, пише Reuters.

Splunk, фирма за киберсигурност и анализ на данни, беше в процес на пренасочване на бизнес модела си от лицензиране на своя софтуер към таксуване за абонаменти, когато миналата седмица обяви споразумение да се продаде на Cisco. Сделката е третото най-голямо придобиване на софтуерен бизнес за всички времена.

Cisco купи бизнеса на Splunk срещу $28 милиарда

IT компания със 100 служители в София купува бизнес с киберсигурност в сделка за $28 милиарда

Най-голямата технологична транзакция за годината

Главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс, който разширява предлагането на услуги на своята компания, за да компенсира умиращия бизнес с телекомуникационно оборудване, каза пред анализатори, че годишните периодични приходи от $4 милиарда, които Splunk ще донесе от своите абонаменти, са ключов двигател зад сделката.

Това подчертава как конкурентите на Splunk, фокусирани върху приходите от абонаменти, като Elastic NV, Datadog , Crowdstrike Holdings и Dynatrace , са потенциални цели за придобиване от технологични конгломерати като Microsoft, Adobe и Oracle, които се борят с корпоративни клиенти, искащи да намалят разходите, казаха банкери и анализатори.

От Microsoft, Adobe и Oracle не отговориха засега на исканията на агенцията за коментар по темата.

Подобряващата се перспектива за софтуерни сливания и придобивания е добре дошъл тласък за търговците, при които активността в технологичния сектор е спаднала с 61% през първите 8 месеца на годината, до 231,5 милиарда долара, според данни на LSEG.

През 2023-а сключването на сделки в софтуерния сектор беше доминирано от фирми за частни капиталови инвестиции, изправени пред слаба конкуренция от технологични гиганти. New Relic , конкурент на Splunk, се съгласи през юли да бъде продаден на компаниите за частен капитал Francisco Partners и TPG Inc за 6,5 милиарда долара.

Дейвид Чен, съръководител на отдела за глобално технологично инвестиционно банкиране в Morgan Stanley , прогнозира, че повишаването на индекса Nasdaq 100 тази година и пазарните страхове от отслабваща икономическа рецесия ще насърчат технологичните компании да последват примера на Cisco и да харчат за големи придобивания.

"Мисля, че възгледите на купувачите за собствения им бизнес наистина се подобриха в сравнение с преди четири месеца и това дава увереност за натискане на спусъка на трансформационни транзакции", каза Чен в интервю.

Анализаторите на Jefferies пишат, че спирането на повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв е дало на придобиващите по-голяма сигурност относно техните разходи за финансиране, което е помогнало за сключването на сделки.

Американският разработчик на софтуер за изображения Adobe със скок на нетната печалбата

Най-големият в света разработчик на софтуер за изображения със скок на нетната печалбата

Растат и приходите на компанията за третото финансово тримесечие, но по-малко

Още преди сделката на Cisco имаше някои признаци, че технологичните гиганти са започнали да разглеждат придобиванията на софтуерни фирми тази година, макар и в по-малък мащаб. IBM например се съгласи през юни да купи платформата за управление на технологични разходи Apptio за 4,6 милиарда долара.

Софтуерните акции са евтини по исторически стандарти, което ги прави привлекателни цели за придобиване. Сделката на Cisco оцени Splunk на 7 пъти повече от прогнозираните приходи за 12 месеца, според Jefferies. Те и други анализатори казаха, че цената, която Cisco плаща, е разумна.

Частните софтуерни компании също могат да бъдат по-възприемчиви към поглъщания. Кийт Скирбе, управляващ директор в групата за технологично инвестиционно банкиране на Houlihan Lokey , каза, че някои компании, които са събрали пари при високи оценки по време на цикъла за набиране на средства през 2021 г., предпочитат да бъдат продадени, вместо да бъдат принудени да набират пари от своите инвеститори отново на по-ниска оценка.

"Приливна вълна от сливания и придобивания на софтуерен бизнес е на хоризонта", написаха анализаторите на Wedbush  миналата седмица.