Банките в Гърция са продали портфейл от необслужвани кредити за общо 7,3 милиарда евро през първото тримесечие на годината. Така компаниите, управляващи пакетите от лоши заеми на финансовите институции в страната, вече имат портфолио от такива в размер на 30,8 милиарда евро. 

Това показват данните на Bank of Greece, цитирани от местното издание Kathimerini. Повече от половината от тези кредити са ипотечни и потребителстви, а 29% от тях са корпоративни.

Междувременно успоредно с тази информация излезе такава, че Alpha Bank, която преди години оперираше и на българския пазар, води преговори за продажбата на пакет от лоши заеми на стойност над 10 милиарда евро. Според Reuters сделката може да бъде сключена с американските инвестиционни фирми Cerberus и PIMCO.

Портфолиото включва 7,6 милиарда евро под формата на кредити в т.нар. ритейл сегмент и 3 милиарда евро такива на корпоративни клиенти. Според източниците на Reuters четвъртата най-голяма банка в Гърция може да спечели от тази продажба между 400 и 500 милиона евро.

Коронавирусът може да върне кошмара на Гърция от финансовата криза

Коронавирусът може да върне кошмара на Гърция от финансовата криза

За нова вълна от €10 милиарда лоши кредити предупреждават от банките в страната

Плановете за тази сделка идват след коментари от бранша в края на април, че пандемията може да даде резултат в нова вълна от необслужвани кредити. Според експерти кризата с коронавируса може да доведе до натрупването на до 10 милиарда евро такива заеми.

Тогава зам.-главния изпълнителен директор на Eurobank Теодорос Калантонис коментира, че "настоящата икономическа криза, предизвикана от пандемията, ще създаде ново поколение от лоши кредити в размер между 7 и 10 милиарда евро".

Портфолиото от такива заеми може да нарасне между 10 и 15% към настоящият им размер от около 70 милиарда евро. При подобен сценарий Гърция ще се доближи до проблемната Италия по отношение на равнището на проблемни дългове.