Съветът на директорите на "Газпром" одобри продажбата на 50% от акциите си в "Овергаз Инк" за 15,5 млн. евро, предава в-к СЕГА.

"Газпром" ще получи 151 900 евро за 490 обикновени поименни акции в "Овергаз Инк." с номинална стойност 500 лв. всяка, съставляващи 0,49% от капитала. "Газпром експорт" пък ще продаде 49 510 акции, съставляващи 49,51% от капитала на "Овергаз Инк.", за 15,348 млн. евро. Купувач е другият съакционер - "Овергаз Холдинг" на Сашо Дончев, който е и изпълнителен директор на "Овергаз Инк".

Това е последният етап от раздялата на "Газпром" и "Овергаз", започнала през декември 2015 г.

Редица производители и търговци на природен газ, в т.ч. на втечнен природен газ, са проявили интерес към капиталово участие в бизнеса на "Овергаз". Интерес има и от авторитетни международни инвеститори като Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие, пише изданието.

Сашо Дончев коментира пред Mediapool, че плановете му са в рамките на една година да привлече нов или нови акционери и да продаде газпромовския дял.

Основана през 1992 г., "Овергаз Инк." АД е най-голямата частна газова компания в България. Нейната основна цел е да предостави енергийна алтернатива и да направи природния газ достъпен за българските граждани. Дружеството продава синьо гориво на крайни потребители в 51 общини. До момента то е изградило над 2100 км газоразпределителна мрежа, като инвестициите надхвърлят 350 милиона лева.