Американската компания IBM придобива платформата за излъчване на видео на живо Ustream, предаде списание Fortune.

Твърди се, че поглъщането е на стойност около 130 млн. долара в брой.

Ustream ще стане част от нов отдел на IBM – Cloud Video Services. Той ще се ръководи от генералния мениджър Бракстън Джарат. Преди това той изпълняваше функцията на главен изпълнителен директор на Clearleap, което също бе придобито от IBM миналия месец.

Отношенията между двете компании датират поне от април 2014 г., когато Ustream бе единствената видео услуга, включена в „облачния пазар” на IBM. По-късно същата година фирмите обявиха, че ще бъде използвана технология на Ustream за внедряването на способности за стрийминг на видео в Bluemix – платформата на IBM за разработване на отворени облаци.

Формално придобиване може да улесни разработчиците при създаването на функции за стрийминг на видео на живо в рамките на облака на IBM.

Базираната в Силициевата долина компания Ustream е събрала приблизително 50 млн. долара рисков капитал, въпреки че последният кръг на финансиране се състоя в края на 2011 година. Сред вложителите на услугата са DCM, Eastward Capital Partners, Labrador Ventures, KT Corp., SoftTech VC, SoftBank, Recruit Strategic Partners, Wasabi Ventures и Western Technology Investment.