Индия затегна правилата за чуждестранни инвестиции в опит да контрира опитите за "опортюнистични придобивания" от съседите ѝ. Страната е притеснена от китайски купувачи, които ще използват пандемията, за да завземат по-слаби индийски компании, предава Nikkei.

В събота Министерството на търговията заяви, че всяка компания, базирана или свързана със страна, "която дели граница с Индия" ще се нуждае от правителствено одобрение преди да инвестира в индийска компания. Ходът засяга най-вече китайски компании, тъй като подобни мерки вече има срещу инвеститорите от Бангладеш и Пакистан.

В изявление, министерството посочва, че мярката трябва да ограничи "опортюнистични придобивания на индийски компании насред пандемията".

Притесненията не са само в Индия. Европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви миналата седмица, че европейските страни трябва да обмислят възможността да придобият дялове в компании, за да избегнат заплахата от китайските инвеститори.

Германия създава фонд, за да избегне придобиванията в частния сектор от Китай

Германия създава фонд, за да избегне придобиванията в частния сектор от Китай

Държавата ще може да се намеси, ако китайски инвеститори искат да придобият частни предприятия

Последните увеличиха значително присъствието си в Индия през последните години, като Tencent и Alibaba станаха мощна сила в технологичния сектор. Сега пандемията предизвика разпродажби на индийския фондов пазар и остави редица компании в спешна нужда от средства.

Преди седмица една от най-големите компании, Housing Development Finance Corp., разкри, че централната банка на Китай е увеличила инвестицията си до 1% от компанията.

"Огромното икономическо забавяне отслаби много индийски корпорации, което ги направи атрактивна цел за придобиване", казва Раул Ганди, лидер на опозиционната партия. Китайски компании са инвеститори в две трети от индийските стартъпи, оценени на над $1 млрд., според Gateway House. Възможността чуждестранни инвеститори от Китай да имат достъп до компании, които работят с чувствителни лични данни или критично важни технологии трябва да бъде обект на държавен контрол, заключват експерти.

Така Индия се присъединява към растящия брой страни, които се опасяват от Пекин. Във вторник Канада също заяви, че ще увеичи проверките, особено в сектори като здравеопазване и критично важни стоки. През последните седмици Австралия направи същото.