"Пощенска банка" придобива българския клон на "БНП Париба Пърсънал Файненс", съобщиха от финансовата институция.

Очаква се сделката да бъде финализирана в първите месеци на 2023 г. Точната цена по нея не се съобщава, но в прессъобщението се посочва, че "трансакцията ще се отрази върху базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на "Юробанк Груп" (от която "Пощенска банка" е част - б.р.) с 22 базисни точки, като се очаква те бързо да бъдат възстановени чрез постигането на висока доходност и синергии".

Пощенска банка е "Банка на годината“

Пощенска банка е "Банка на годината“

Финансовата институция получи и приза в категория "Динамика на развитие“

Сделката не е изненадваща, след като през февруари тази година "Блумбърг" съобщи, че "БНП Париба" обмисля да продаде своите бизнеси в България, Румъния, Чехия и Унгария.

Към 30 септември тази година клонът на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" в България има общи активи в размер на 450 милиона евро, нетни заеми от 406 милиона евро и близо 100 милиона евро депозити. У нас "БНП Париба Пърсънъл Файненс" оперира с 44 клона. През последните години бизнесът на финансовата институция постига висока доходност, а печалбата преди данъци за първите 9 месеца на годината надхвърля 20 милиона евро, посочват от "Пощенска банка".

Компанията "БНП Париба Лични Финанси" става банка от февруари

Компанията "БНП Париба Лични Финанси" става банка

От 2001 година до сега тя има 1,5 милиона клиенти у нас

В официалната информация се подчертава, че придобиването е част от стратегията на "Юробанк Груп" за разширяване на международната ѝ дейност с инвестиция в значими регионални пазари и бизнеси и идва само дни след увеличаването на дела ѝ в кипърската Hellenic Bank.

"Сделката за придобиването на клона на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България е поредна стъпка към разширяване на пазарния ни дял и заемането на още по-силна и стабилна позиция в "голямата четворка" на банковия бизнес. Всички ние в Пощенска банка отчитаме това поредно придобиване като наистина голямо постижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три поредни сливания за изключително кратък период - при това в една предизвикателна и променяща се среда, която само ни провокира да бъдем още по-големи победители. Убедена съм, че тази сделка ще се превърне в реален еталон на успеха, точно както преди няколко години успешно придобихме българския клон на Алфа Банк и Банка Пиреос България, зададохме тенденциите за развитие и вдигнахме високо летвата на целия пазар", заявява по повод сделката главният изпълнителен директор и председател на УС на "Пощенска банка" Петя Димитрова.

В съобщението до медиите се анонсират "нови възможности за кръстосани продажби и внедряване на иновативни дигитални решения за клиентите на двете финансови институции". "С това придобиване Пощенска банка ще се възползва и от експертизата в областта на данните, дигитални процеси с най-добрите международни пазарни практики за потребителско финансиране, които развиваме в цяла Европа", е цитирана да казва Несрин Гонин, главен изпълнителен директор за Централна Европа на "БНП Париба".