Финансовата компания за потребителско кредитиране "БНП Париба Лични Финанси" ЕАД от началото на следващия месец ще оперира като банка. Дружеството се преструктурира, като ще се влее във вече съществуващия клон на компанията майка - френската "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. у нас.

"За регистрацията на Клон България и преобразуването са предприети необходимите стъпки пред Българската народна банка и Търговския регистър", става ясно от официалното съобщение на компанията.

Досега "БНП Париба Лични Финанси" ЕАД оперираше отделно като финансово дружество, а фокусът му беше потребителското кредитиране. От своя страна клонът на френската "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. отваря през 1994 година, като основната част на бизнеса тук е свързан с обслужването на корпоративни клиенти.

"На този етап трансформацията е свързана основно с юридическо преструктуриране на съществуващите в България дъщерни дружества на банката и не предвижда никакви промени в процедурите и условията на услугите, които предоставяме на нашите клиенти", се казва още в съобщението.

"Тази стъпка е промяна в структурата на финансовата компания към банка. Първо смятаме, че промяната ще бъде нужна за развитието на бизнеса ни в България, както и в цяла Източна Европа", посочи изпълнителният директор на дружеството в България Бруно Льору на събитие в столицата.

По неговите думи компанията ще търси възможности за развитие в страната в дългосрочен план, като от ръководството ще се стремят към разрастване на присъствието на българския пазар.

На въпрос дали в бъдеще финансовата институция ще търси възможности за разрастване на бизнеса си чрез придобиване на други банки и банкови клонове на пазара Льору отговори, че засега такива планове няма.

"Не планираме да купуваме банки в България. Имаме още много неща да направим на пазара тук. Ние растем по отношение на бизнеса и броя клиенти, и целта ни е да бъдем водеща банка в Централна Европа. Няма как успоредно с това да бъдем такава и в България", коментира той.

По отношение на това дали ще търсят възможности за увеличаване на пазарния дал на банката, изпълнителният директор на френската "БНП Париба" за България Кристоф Деру коментира:

"Ние сме в топ 10 в България. Не сме в топ 5, защото банките там са наистина големи и не се целим в тази посока. Обаче имаме сериозно присъствие тук. Тази промяна е малка стъпка към стабилно развитие в България.".

"БНП Париба Лични Финанси" ЕАД започва да оперира през 2001 година, като към момента има 1,5 милиона потребители и 3,5 милиарда лева под формата на отпуснати кредити. Финансовата компания оперира чрез 45 собствени офиса и чрез още 3000 обекта на свои партньори на българския пазар. Фокусът на дейността й е към потребителското кредитиране, стоки на изплащане, кредити за автомобили, обединяване на задължения и кредитни карти.

След вливането финансовата институция ще продължи да работи в две основни направления - корпоративно кредитиране и търговска дейност. Обединената компания няма да предлага жилищни заеми.

"Трансформацията цели да надгради продуктите, които предлагаме, да разширим палитрата си от такива, така че да затворим цикъла", заяви от своя страна Ралица Захариева, която е мениджър "Маркетинг и комуникации" в дружеството.