Дъщерна компания на канадската Brookfield Asset Management планира да придобие Westinghouse Electric Co LLC., банкрутиралата ядрената компания, притежавана от Toshiba Corp., за 4,6 милиарда долара, предава Reuters.

В четвъртък Brookfield Business Partners LP заяви, че тя и институционалните ѝ партньори ще финансират сделката с 1 милиард долара собствен капитал и 3 милиарда долара дългосрочен заем. Това е първата ѝ инвестиция в ядрена енергетика. Купувачите ще трябва да покрият и недофинансирания пенсионен фонд на Westinghouse.

Очаква се сделката да приключи в третото тримесечие на годината след одобрение от регулаторите и специализирания щатски съд.

Групата Brookfiled е сред най-големите световни инвеститори в стабилни, дългосрочни активи като ютилити компании, недвижимо имущество, енергетика и инфраструктура.

Westinghouse пък е сред водещите световни доставчици на ядрено гориво и обслужва по един или друг начин 80 процента от общо 450 търговски реактора по света. През 2015 г. тя имаше 3,1 милиарда долара приходи.

След като се съгласи да построи два реактора в САЩ по договори с фиксирана цена, компанията загуби много. Проектите надминаха бюджета с милиарди и Westinghouse подаде документи за фалит през март 2017 г., за да избегне изпълнението им.

Toshiba понесе загуба от 6,4 милиарда долара заради фалита.