Британската компания Worldpay съобщи, че дава съгласието си да бъде придобита от американската компания за плащания с кредитна карта Vantiv. Сделката трябва да се осъществи за сумата от 10 милиарда долара и да създаде глобална компания за обработка за плащания, пише Forbes.

Worldpay получи оферти от Vantiv и JPMorgan. Банката има срок до 1 август, за да направи контраоферта, съгласно регламентите на Великобритания. Това е и срокът, в който Vantiv трябва да направи твърдо предложение.

Въпреки това според изявление на говорител на JPMorgan от сряда, банката не възнамерява да продължи надпреварата за компанията.

Сделката ще се осъществи в брой и чрез акции, като предложението представлява премия за 18.8% от нивото на активите при затварянето на търговията в понеделник.

Акциите на Worldplay паднаха с 8% в сряда, докато акциите на Vantiv се понижиха с 1%.

Worldpay обработва мобилни, онлайн плащания в 146 държави и има особено силно присъствие в Обединеното кралство. Компанията стои зад 41% от всички транзакции в родната си страна.

Vantiv е основна компания за обработка на кредитни карти в Съединените щати. Фирмата се стреми да разшири присъствието си в платежната индустрия и да придобие услугите за корпоративни плащания на компанията Paymetric за неразкрита сума по-рано тази година.

Комбинираната компания ще бъде водена от главния изпълнителен директор на Worldpay Филип Дженсън и шефа на Vantiv Чарлс Друкър.