Телекомуникационната компания от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunication Group Company (e&) ще е новият собственик на 50% плюс 1 акция от телекомите под бранда Yettel в България, Унгария и Сърбия и O2 в Словакия. Това ще се случи в рамките на партньорство между e& и PPF Group, които до момента контролираха компаниите.

Цифром и словом: Двете страни са се споразумели e& да плати за акциите 2,15 млрд. евро. В зависимост от представянето през следващите години, допълнително може да бъдат платени до 350 млн. евро.

Детайли: Телекомите, които са обект на сделката, са част от компанията PPF Telecom. В официалното съобщение се подчертава, че настоящият изпълнителен директор Балеш Шарма ще бъде запазен и ще се гарантира спокойното продължаване на дейността.

Компаниите подчертават, че сделката "поставя основите на партньорство между PPF и e&, което цели да изгради голям телекомуникационен бизнес в Централна и Източна Европа" чрез синергии във веригата на доставки и споразуменията за роуминг.

Yettel се запъти към нов инвеститор - Etisalat от OAE

Запъти ли се вторият български GSM оператор към трета смяна на собствеността

Компанията от Абу Даби потвърди, че преговорите са в ход

От друга страна: Чешките активи на PPF Telecom - операторът O2 и доставчикът на инфраструктура CETIN ще бъдат отделени и няма да бъдат част от сделката. По думите на изпълнителния директор на PPF Иржи Шмейц, причини за това са специфичните позиции на компаниите на родния им пазар, както и плановете на холдинга за синергия между различните му бизнеси в Чехия.

Кой купува: Emirates Telecommunications Group (e&) е създадена през 1976 г. През 1982 г. тя пуска в експлоатация първата мобилна мрежа в Близкия Изток.

През 1983 г. правителството на ОАЕ придобива 60-процентов дял в компанията, а останалите 40% са пуснати на борсата.

В момента нейните 164 млн. клиенти са предимно в Близкия Изток, Азия и Африка: Афганистан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Буркина Фасо, Нигер, Мавритания и др.

Emirates Telecommunications Group притежават 14,61% от Vodafone Group.

Контекст: За българския телеком това ще е поредна промяна на собствеността. Първоначално основан от гръцката OTE като втори български GSM оператор през 2001 г., той стана част от норвежката Telenor през 2013 г. През 2018 г. компанията беше продадена на PPF заедно с телекомите на Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора.

Последният беше продаден още през 2021 г. на унгарската 4iG.

През 2022 г. останалите бяха преименувани на Yettel - въпреки че PPF притежава на "домашните" си пазари в Чехия и Словакия телекоми под бранда O2. Както стана ясно, точно те не са част от потенциалната сделка с Etisalat и очевидно продължават да са важни за чешката група.

Telenor от днес вече е Yettel

Telenor от днес вече е Yettel

Новият бранд с премиера на три пазара - България, Сърбия и Унгария

В Унгария 25% от Yettel бяха собственост на местната 4iG, но в началото на 2023 г. този дял отиде в държавната Corvinus International Investment. Това е част от процес, в който контролирани от правителството в Будапеща или близки до него компании придобиват дялове в телеком сектора. Така 4iG, която по информация на EuroActiv, реализира множество държавни IT проекти, и Corvinus, придобиха и бизнеса на Vodafone в Унгария.

В Сърбия Telenor/Yettel стана главно действащо лице в политически скандал. Компанията United Group, която у нас притежава Vivacom, Netinfo и Nova Broadcasting Group, публично обвини управляващите в Белград, че се опитват да изхвърлят от пазара нейния телевизионен и интернет доставчик SBB чрез споразумение за достъп до мрежата и закупуване на съдържание между държавната Telekom Srbija и Telenor Serbia.

Причината - United притежават телевизията N1, която е критична към властта. Тогава PPF обявиха обвиненията за опит за разпалването на търговска война.

В България Yettel понастоящем е втори по абонати (32,1% от общия брой) и първи по дял от приходите (38%) от мобилни услуги. Компанията използва своята 5G мрежа, за да предоставя и фиксиран интернет и, от пролетта на тази година, телевизия.

Какво следва: Сделката трябва да бъде финализирана до края на първата четвърт на 2024 г. и трябва да бъде одобрена от регулаторите.