В следващите години във фокуса на икономистите вероятно няма да бъдат толкова Китай, Япония или Щатите. Според експертът от Goldman Sachs Джим О'Нийл други 11 неочаквани държави ще са тези, които са бъдещето за глобалната икономика.

Той споделя в своя публикация за сайта на Световния икономически форум, че още през 2005 година заедно с колегите си от американската банка е коментирал, че Виетнам, Камбоджа и Лаос ще влизат в тази група на бързо развиващи се държави.

Изглежда тяхната прогноза ще се сбъдне, като се има предвид, че през последното тримесечие на годината Виетнам успя да изпревари гигантът Китай по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с резултат от 7,4%.

По думите на О'Нийл групата на т.нар. N-11 икономики ще бъде тази на страните с потенциал за най-голям растеж, която ще наследи БРИКС, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

11-те играчи в отбора на икономиките на бъдещето са Южна Корея, Мексико, Индонезия, Турция, Иран, Египет, Нигерия, Филипините, Пакистан, Бангладеш и Виетнам. Експертът не пропуска да посочи, че те се различават много по отношение на икономическите и социалните условия, както и в нивото на доходите.

"Южна Корея, например, в момента има стандарт на живот подобен на този на страните в Европейския съюз (ЕС), като заради това определянето й от много анализатори като развиваща се е доста объркващо", казва О'Нийл.

"Междувременно нивото на доходите в Мексико и Турция е далеч от това в Южна Корея и въпреки това те все още са смятани за по-богати държави в сравнение с останалите в N-11. От друга страна азиатските представители в групата, като Филипините и Виетнам, записаха впечатляващ растеж от 2005-а насам, а в същото време представянето на Мексико беше малко разочароващо за същите години", обяснява още експертът.

Взети общо държавите от групата имат население от около 1,5 милиарда души, а към настоящия момент номиналния им БВП е около 6,5 трилиона долара. С други думи, ако населението им е малко по-голямо от това на Китай и Индия, то икономиката им е наполовина на китайската, но е по-голяма от тази на Япония и два пъти колкото индийската.