Офертите за работа в България са спаднали с цели 40% през месец юли спрямо година по-рано. Това показват данни от месечния анализ на JobTiger, които изследва динамиката на новите обяви за работа във водещите онлайн портали у нас.

Намалението на предложенията за нови работни места през юли спрямо юни е от 9%. Ако данните се сравнят с тези преди пандемията на новия коронавирус в страната, се регистрира спад от 20% в публикуването на нови обяви за работа онлайн.

В рамките на изминалия месец се регистрира спад на предложенията за работа във всички основни сектори. Най-голям спад се отчита в сферата на хотелиерството и ресторантьорството - с 21% спрямо месец по-рано. В сектора "Здравеопазване и фармация" намалението е от 19%, а в "Строителство" и "Административни дейности" спадът е в размер на 11%.

На фона на тези притеснителни дании изключение прави секторът "Счетоводство, одит и финанси", при който се наблюдава лек ръст от 2% спрямо месец юни.

Разбивка по областни градове у нас показва, че София остава начело на класацията с най-голям дял нови предложения за работа. В столицата се наблюдават 43% от всички оферти в страната.

На второ място по областни градове се нарежда Варна с 9,4% от всички предложения, Пловдив с 8,9%, Бургас с 3,4%, Русе с 3,1% и Стара Загора с 2,3% от всички обяви. Изброените градове представляват 70% от всички публикувани нови свободни работни позиции за месец юли.

От JobTiger констатират, че икономиката на страната ни показва признаци на възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията на новия коронавирус, която се счита и за основна причина за намаляването на обявите за нови работни позиции. По-ниският брой предложения обаче се дължи и на летният отпускарски сезон, в който традиционно обявите са по-малко.