Потребителските цени в САЩ нараснаха със 7% през последната година. Цените на жилищните имоти продължават да растат. Въпросът пред много икономисти е дали може да се случи нещо по-лошо за американската икономика от покачването на цените.

Според експерти най-лошият кошмар за потребителите би била стагфлацията, чието преодоляване е трудно. Един от малкото инструменти за борба с инфлацията и забавянето на икономиката е намаляването на лихвените проценти, но те вече са близо до нулата от почти две години, пише CNN.

Повишаването на лихвите в борбата с инфлацията, което според Фед може да се случи скоро, вероятно може да забави още икономиката. Към момента това е един от проблемите в Обединеното кралство, където централната банка повиши лихвите миналия месец,в опит да се пребори с по-високите цени.

Инфлацията в САЩ удари 7%

Инфлацията в САЩ удари 7%

На месечна база ръстът на цените обаче започна да се забавя

Добрата новина за САЩ е, че икономиката на страната все още расте. Потребителите продължават да харчат и дори ако Федералния резерв започне да повишава лихвените проценти, вероятно няма да бъде с толкова бързи темпове или мащаби, че да нанесe щети на икономиката в краткосрочен план.

Въпреки това през третото тримесечие растежът се забавя, което предизвика известни тревоги. Очаква се икономиката да се възстанови през четвъртото тримесечие и да продължава да расте през 2022 г. Смущенията във веригата на доставки и нарастващите случаи на заразени с Омикрон варианта на Covid-19 да попарят надеждите за възстановяване.

Още повече Фед може да избере грешния момент за затягане на политиките. "Винаги има риск от грешка в политиката", скоментира икономистът Кристина Хупър.

САЩ очакват висока инфлация - такава, каквато не е имало от времето на президента Рейгън

САЩ очакват висока инфлация - такава, каквато не е имало от времето на президента Рейгън

Потребителите купуваха повече, отколкото глобалната икономика може да произведе

На централните банки им се налагаше да се справят с множество кризи през последните десетилетия, но няма правила за това как да се справят със заплахата от сериозна инфлация след глобална пандемия.

"Паричната политика на Фед се тества в реално време", каза Джон Лиър, главен икономист в Morning Consult.