Мрежата за мобилни телефони от САЩ Alltel е дала съгласието си за закупуване от страна на TPG Capital и Goldman Sachs за сумата $27.5 млрд.

Това ще бъде едно от най-големите изкупувания на акции, осъществявано някога от частни инвестиционни фондове. TPG и Goldman Sachs ще платят по $71.50 за всяка акция на Alltel. Това е 10% премия на цената на книжата на Alltel при затварянето на борсата в петък.

Компанията Alltel е базирана в Литъл Рок, Арканзас. Мрежата й покрива 35 щата на САЩ - най-големият географски обхват в страната.

Интересът към поглъщане на Alltel за първи път влезе в заглавията през миналата година, а през февруари фирмата заяви, че е подновила стратегическите си търсения.

Бордът на Alltel единодушно е дал съгласието си за сделката, която ще бъде финализирана или до края на тази година, или до началото на следващата.

Главният изпълнителен директор на Alltel ще запази поста си. За него, „транзакцията осигурява съществена и конкретна стойност на акционерите".

Частни инвестиционни фондове от миналата седмица досега са закупили производителите на автомобили Chrysler, компанията за контактни лещи Bausch & Lomb и операторът на кредитни карти Alliance Data.