България попада в една група с държави, като Япония, Швеция, Белгия и Словакия, както и Перу, Уганда, Монголия и Филипините според икономическата свобода, която страната гарантира. Тя се позиционира на 46-то място от общо 162 държави, влизащи в годишния доклад за 2018 година за икономическата свобода по света, издаван от института Fraser.

В него са включени данни за 2016 година, които отразяват ситуацията в различните страни на базата на няколко различни фактори, като данъчна система, държавни разходи, правна система и защита на правото на собственост, достъп до финансови средства, свобода на международната търговия и други.

Според тазгодишното издание условията в България слабо се променят в сравнение с предходния период, като непосредствено преди нея в класацията са Уганда, Перу, Ботсвана, Швеция, Йордания и Япония. След страната ни се нареждат Монголия, Гамбия и Филипините. По-надолу пък са европейските Белгия, Словакия, Италия и Полша.

По отделните показатели най-много точки (при максимални 10 точки) България получава при достъпа до сигурни финансови средства, както и при свободата на международната търговия. Съответно 9,44 и 8,12 точки.

От друга страна най-ниска оценка България получава в областта на съдебната система и защитата на правото на собственост, където страната ни получава едва 4,83 точки.

В последното издание на класацията на първо място се нарежда Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. От европейските страни най-високо в списъка застава Швейцария - 4-та позиция, а след нея е Ирландия. В топ 10 влизат още САЩ, Грузия, Мавриций, Великобритания и Австралия.

Балтийските страни Естония и Литва се представят добре, като и двете са с един брой точки на 13-то място, изпреварвайки Дания, Малта и Холандия. Румъния пък е на 20-та позиция или непосредствено пред Германия, Финландия и Латвия.

В дъното на класацията на Венецуела, Либия, Аржентина, Алжир, Сирия и Конго.